Hozzávalók

  • 12 db paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 12 friss babérlevél
  • 12 póréhagyma
  • tengeri só ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors
  • 200 ml balzsamecet
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

 

 


Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A paradicsomok tetejére vágjunk 1-1 keresztet. Tegyük egy kerámia edénybe a paradicsomokat, úgy, hogy szorosan egymás mellett legyenek. A fokhagymát hámozzuk meg és vágjuk apró szeletekre és az összetépkedett babérlevelekkel együtt tegyük a paradicsom közepébe.


A paradicsomok köré helyezzük el a megtisztított póréhagymát és kicsit nyomjuk meg a tetejét, hogy a paradicsomok ne törjenek össze, de a hagymával érjenek össze.


Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Öntsünk rá balzsamecetet és olíva olajat, majd az előmelegített sütőben egy órán keresztül süssük. Tálalás előtt vegyük ki a babérleveleket.

 

Tipp: az elkészített paradicsom kiváló alapja lehet egy salátának, de pürésítve akár főzeléknek vagy tészta szósznak is megállja a helyét.