Hozzávalók

  • 7 g élesztő
  • 375 ml meleg tej
  • 2 db tojás
  • csipet tengeri só
  • 200 g porcukor
  • 50 g olvasztott vaj
  • 800 g liszt
  • 15 g sótlan vaj
  • 75 g cukor

Töltelék

  • 400 g áfonya
  • 75 g porcukor
  • 1 db narancs

Elkészítés


Futtassuk fel az élesztőt meleg tejben, kevés cukorral. Egy tálban keverjük el a tojást a sóval, cukorral és az olvasztott vajjal, majd adjunk hozzá 500 g lisztet. Keverjük csomómentesre és a többi hozzávalót is tegyük bele. Egy ragacsos masszát kapunk. Keverjük hozzá a maradék 300 g lisztet is és gyúrjuk össze alaposan a tésztát. Takarjuk le tiszta konyharuhával és hagyjuk pihenni, míg a duplájára nő.
Amíg a tészta pihen készítsük el a tölteléket. Az áfonyát tegyük egy tálba, reszeljük hozzá a narancshéját és facsarjuk bele a levét is, majd adjuk hozzá a porcukrot és törjük össze pépes állagúvá, a felesleges levet csepegtessük le.

 


 A megkelt tésztát lisztes felületen nyújtsuk ki. Az áfonya pépet kanalazzuk a kinyújtott tésztára és kenjük szét egyenletesen. A széleket hajtsuk be, majd az egészet hajtsuk ketté, mint egy borítékot. A tésztát ismét nyújtsuk ki és hajtsuk ketté, majd egy picit nyomkodjuk meg. Vágjuk 8 egyenlő részre és formáljunk belőle vékony csíkokat, melyeket csiga szerűen tekerjünk össze. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távol a csigákat. Tenyérrel nyomjuk le őket, hogy minél laposabbak legyenek. Kanalazzunk a tepsibe kevés áfonya levet és néhány épp áfonyával, narancshéjjal és cukorral szórjuk meg a tésztákat. Takarjuk le tiszta, nedves konyharuhával, majd hagyjuk kelni 20 percet.


180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.