Jamie Oliver sült csokoládétortája

Hozzávalók

  • 140 gr sózott vaj
  • 150 gr minőségi, 70%-os csokoládé
  • 8 evőkanál minőségi kakaópor
  • 4 db tojás
  • 200 gr görög cukor
  • 3 evőkanál aranyszirup
  • 3 evőkanál megsavanyított tejszín
  • 1x 25 cm-es zsíros, édes tészta

 

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Olvasszuk fel gőz fölött a vajat, a csokoládét és a kakaóport. Válasszuk szét a tojásokat. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá. A tojássárgáját keverjük ki krémesre a cukorral, majd adjuk hozzá az aranyszirupot és a savanyú tejszínt. A tojássárgájához keverjük hozzá a felolvasztott csokoládét, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét is. A zsíros édes tésztát tegyük egy tortaformába, majd öntsük bele a csokis masszát. Tegyük a sütőbe és süssük 40-45 percig. A tetején szép kéreg fog majd kialakulni. Miután megsült, hagyjuk kihűlni.

 

Zsíros, édes tészta
 

 

Hozzávalók

  • 250 gr hideg, sózott vaj
  • 200 gr porcukor
  • 500 gr liszt
  • 4 db tojássárgája
  • 4 evőkanál hideg tej vagy víz

 
Elkészítés
Tegyük egy tálba a vajat és a cukrot, majd morzsoljuk össze őket. Adjuk hozzá a lisztet és a tojássárgáját. Mikor összekeveredik, olyan lesz, mint a durva zsemlemorzsa. Adjuk hozzá a vizet vagy a tejet és gyúrjuk jól össze. A tészta akár le is fagyasztható, de adhatunk hozzá kakaóport is.