Hiszitek vagy nem hiszitek, nem mindegy, hogy hogyan pisiltek. Ha rossz szokással párosul, akkor bizony egy idő után az inkontinencia szakrendelésen találhatjátok magatokat.

 

A kismedencei szerveinket, a húgyhólyagot, méhet, végbél területet, tartószalagok rögzítik rugalmasan az alhasban. A tartószalag szövettípusa kötőszövet, nem izom. Akaratlagosan semmiféle befolyásunk nincs rá. Ha megnyúlik, akkor úgy marad, csak műtéttel rövidíthető. Olyan mint a tenger – vagy uszodavízben elhasználódott több éves fürdőruha. Ha megnyúlt az anyaga, gumija, abból már soha az életben nem lesz alakra igazodó darab.

 

A húgyhólyag tartószalagjára egész életünkben vigyázni kell, ha csinos 40-esként nem szeretnénk, hogy az életünk része legyen az inkontinencia. A tartószalagok legnagyobb ellensége a túlterhelés. Ezt pedig a hölgyek a lehető legváltozatosabban tudják elkövetni.

 

Hiszitek vagy nem hiszitek, nem mindegy, hogy hogyan pisiltek. Ha rossz szokással párosul, akkor bizony egy idő után az inkontinencia szakrendelésen találhatjátok magatokat.

 

Rossz szokás, ha pisiléskor az utolsó cseppeket "kinyomjátok", mert azzal máris nyújtotok egy kicsit a tartó szalagon. 10-20 év távlatában a minden nap többször bekövetkező nyújtásnak megnyúlás lesz az eredménye. Vigyázat! Az inkontinencia már enyhe hólyag süllyedés esetében is jelentkezhet.

 

Nincs szükség az erőltetésre, hiszen az utolsó csöppek maguktól is kicsepegnek, nem kell nyomni. Sietség nélkül, türelemmel pisiljetek és várjátok meg, amíg az utócsepegés megszűnik. Ezt tanítsátok meg a kis -és nagylányaitoknak is! Ne alakítsanak ki rossz szokásokat!  A megelőzés a legbölcsebb hozzáállás az inkontinencia elkerüléséhez.

 

Elérhetőség:

Nagyné Haness Rita

gyógytornász, gátizom tréner

 

BEMER – és SONO terapeuta.

 

Tel.: +36 30 661-7576 (a tanfolyamokra folyamatos a jelentkezés)