Így az ünnep közeledtével sok család ajándékoz nyuszikát, hogy a gyerekek testközelből élvezzék a kisállat szeretetét. Ez nagyon szép, de alaposan át is kell gondolni, hogy tudod-e vállalni.

 

Felelős állalttartás?

Igen, nagy szeretettel, hogy kisállat és kisgazda egyaránt boldog legyen!

Hogyan készülj egy kisnyuszi fogadására?

Elsőként azt mérlegeld, hogy milyen hosszan tudod családoddal vállalni a kisállatot. Húsvéti nyuszit szeretnél párhétre, vagy évekre egy négylábú barátot. Nem mindegy, de mindkettőt lehet a legjobban csinálni.

A nyuszi érző állat, az emlősök családjába tartozik. Van törpe és óriás változata, sőt lógó és álló fülű is, s persze a tenyész nyuszik, de húsvétkor nem rájuk gondolunk. 

Mire van szüksége a nyuszinak?

Ketrecre: legalább 100×50 cm nagyságú, amiben lakhat, de sokszor ki is kell engedni a lakásban is, amit szükséges picit átalakítani, mert a kábeleket, dísznövényeket, veszélyes anyagokat szívesen megkóstolja. A kertből pedig pillanatok alatt ellóg, így játszani és figyelni kell rá! 

Oltások: mindenképp szakorvosi rendelőben kapja meg, ahol a szájába is belenéznek az esetleges hosszú fogak miatt, és a körmeit is levágják.

Táplálékok, vitaminok, önitatók: a legfontosabb talán a jó minőségű széna, de kedvencük a kapor, a bazsalikom, a petrezselyem. Az almától és a répától kicsi pocakot is ereszthetnek. Biztos, hogy nem tesz jót viszont az uborka, paradicsom, na és persze a chips, kenyér vagy a túl sok szemes gabona. 

Szeretet: ezért is veszed vagy kapod a nyuszinkát, hogy szerethesd, hogy játszhass vele! Gyakorold nagyon sokat! Mindkettőtöknek rengeteget fog jelenteni!

 

S végül mi legyen a megunt állattal?

Sajnos ez is előfordul, vagy úgy alakul, hogy nem tudod tovább megtartani házi kedvencedet. Több lehetőség is van az ilyen esetekre. Légy ekkor is tudatos állatszerető!

Vagyis az állatkert biztosít egy örökbefogadási lehetőséget azok számára, akik otthon nem tudnak ellátni hosszútávon egy állatkák. Az ünnep után várják ott szakszerű szeretettel. Vannak olyan állatkereskedések is, melyek visszaveszik a nyuszikákat. Állatotthonok és menhelyek is befogadják a megunt kisállatot, bár ez helyfüggő.

Ha úgy döntesz, hogy belevágsz a nyuszitartásba, akkor nagy szeretetet kapsz majd a kisállattól és boldogságérzetet, hogy számítanak rád! A nyuszik értelmes állatkák, igénylik a foglalkozást, az új kihívásokat, az igazi barátokat!

 

Szabó Ági