Azt gondolnánk, hogy elő kell vennünk kisebb segítséget ahhoz, hogy ebbe a témába belekezdjünk, pedig az igazságot megvallva önmagába is elég izgalmas ez a téma. Mégis megijedünk és nehéznek érezzük gyermekeinkkel beszélni róla. Mert mi vagyunk a nagy felnőttek, ők pedig a kis gyerekek. Ilyenkor jut mindig eszembe Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz című verse. Amikor a nagy felnőtt lehajol kisfiához és elkezdi az ő szemével látni a világot és mindent ami körülötte történik. Kiemelnék most ebből is egy részletet:

„Mi lenne, gondoltam, ha mindig

lent volnál, ahol a gyerek?

És ahogy én lekuporodtam,

úgy kelt fel rögtön a világ:”

Fantasztikus, ahogy eszébe jut lekuporodni a gyerekéhez és egyből megérti mit él meg Lóci és mit hogyan lát. Fontosak első sorban a jó kérdések, amik kipuhatolják gyermekünk még hol tart ebben a kérdésben, miről is kell biztosan már beszélnem vele és mi az amit esetleg még halogathatok.

Szülői kérdésekre ötletek:

  • Van valaki az osztályba akibe szerelmes vagy?
  • Szerinted mi a szerelem, milyen érzés?
  • Hogy érzed magad amióta megjött? Tudod, hogy mi megy végig a testedben, esetleg mesélek egy kicsit erről!
  • Csodálatos időszak a menstruáció, hiszen jelzi, hogy éretté lettünk, bár vajon a lelkünk is egyszerre érik a testünkkel, mit gondolsz?!
  • Mesélj még erről a fiúról, akit ennyire szeretsz? Milyen veled? Mi a hobbija?
  • Hogy érzed magad mellette?
  • Tudod, amikor úgy döntöttünk apukáddal hogy te legyél itt közöttünk, hoztunk egy döntést! Tervezetten vártunk és éppen ezért csodálatos ajándék voltál. De ennek volt egy biológiai része is a fogantatásod. Mit tudsz erről mi történik ilyenkor?
  • Vannak eszközök amik megvédenek attól, hogy a tervezés előtt kisbabád legyen. Fontos ezeket ismerned és megbeszélhetjük melyiket érdemes használnod, melyik az előnyösebb?!

Röviden és tömören ezek azok a kérdések amiket érdemes megvitatni és persze szerteágazó más kérdés is felmerül közben, miközben ezekről beszélgetünk. Elkezdjük a szeretet fiúnál, de rájövünk, hogy a kislányunk nem is szereti annyira, csak nem mer neki nemet mondani, ilyenkor elmesélhetjük saját hasonló történeteink. A lényeg, hogy őszinték legyünk gyermekeinkhez és önmagunkhoz. Itt már mi vagyunk a tapasztalt bölcs baglyok, akik ne feledjük el mindig tanulhatunk új dolgokat, ezért hiába vagyunk bölcsek maradjunk nyitottak. A gyerekeknek az a fontos, hogy egy bizalmas közegben érezzék magukat. Legyen egy Anya-lánya/Apa-fia nap, amikor lehetőség van egy forró tea mellett megvitatni ilyen izgalmas kérdéseket. Keressünk tudatosan olyan színházi műsorokat, ahol a tinédzser szerelem előkerül és előiskolája lehet egy jó beszélgetésnek. Legyen a tarsolyban egy jó könyv, ami az ő nyelvükön némi humorral fűszerezve mutatja be a szexuális élet alapjait, kezdeteit és mindezeket vitassuk meg együtt. Legyünk mi mindig az elsők, ahol előkerülhet a téma, ahol Anyuval elmehetek fehérneműt venni, amikor Anyuval megválaszthatom a nőgyógyászom. Legyen annyira kialakult a bizalmi kapcsolat, ami teret ad arra, hogy a gyermekem meséljen ezekről az élményeiről. Miután pedig elkezd mesélni, higgyem el, hogy nekem is jönni fognak majd az ötletek, történeteim és megfogom érezni, hogy mit is mondjak gyermekemnek.

Mitruczky Szandra