Attól senki szeme sem rebben, ha valaki megállapítja, hogy az életben kapcsolatokra van szükség a boldoguláshoz. Kapcsolatra a

munkahelyen, a magánéletben, és gyakorta kapcsolatra a „közéletben” is.

 

 

család1

 

 

Arra azonban kevesen gondolnak tudatosan, hogy a kapcsolatok ápolására, frissen tartására bizony áldozni kell. Elsősorban időt, ami valljuk be, ebben a túlzsúfolt és rohanó világban, talán a legértékesebb erőforrásunk.

 

De ennél többet is igényelnek a kapcsolataink. Figyelmet, érzelmi erőforrást, gondolati energiát, és természetesen anyagi erőforrásokat is. Hiszen nem lehet mindent BKV bérlettel, egy park padján ülve elintézni. Na jó, romantikus pillanatok fenntartására szép helyszín, de hideg novemberi napokon ez sem ideális tere egy találkozásnak.

 

 

hosszú kor magánya

 

 

Egyszóval kimondhatjuk, hogy az emberi kapcsolataink, tulajdonképpen (és majdhogynem), az életben maradásunk zálogai.

 

Ezért mindenképpen érdemes, és szükséges az erőforrásainkból, jócskán fordítani a fenntarthatóságukra.

 

Az embernél nincs változékonyabb, és sérülékenyebb természet. Olyan könnyen lehet valakit megbántani anélkül, hogy szándékunkban állna. Egyetlen szó, vagy fogalmi összetétel elegendő, hogy a kétely beférkőzzön az emberi gondolatok közé, és elkezdje megmérgezni a bizalom rendkívül finom hálóját.

 

Bizony így van ez bármely vertikális, vagy horizontális kapcsolati rendszerünkben. Nem csak a családi, hanem a baráti, és munkahelyi viszonylatra is rányomva a bélyegét. És igen, nagyobb léptékben is igaz ez. Rokonsági, munkahely, vagy település szintű, esetleg régiós, és országos közéleti viszonyulások esetén is.

 

 

egyedül

 

 

Ezért nem csupán a napi élethez nélkülözhetetlen mentális erőforrásunk a kapcsolati rendszerünk, hanem a kapcsolati háló erőssége is befolyásolhatja az érvényes pozícióinkat. Meghatározhatja az előre haladásunkat, a baráti kötelékeinket, és természetesen a családon belüli szerepünket, a családi hierarchiában való elhelyezkedésünket formálva/átformálva.

 

Ezért koránt sem elegendő, hogy probléma esetén mediátorhoz (konfliktuskezelőhöz) forduljunk. Vagy akár jogi útra tereljük a problémák megoldását. Hiszen akkor már csak a kár elhárítására, a veszteségek minimalizálására lehet esélyünk. Az igazi megoldás, épp úgy, mint az egészség megőrzésének esetén, a tudatosság, a prevenció, a jó állapot fenntarthatósága. Ezért rendkívül előnyös lenne, már fiatal felnőtt korban életstratégia szakértőhöz, kapcsolat szakértőhöz fordulni. Sőt, tanácsos lenne feltérképezni a családi minták szövevényes rendszerét, és egyféleképpen rendet rakni a rendszerszintű kérdésekben, tisztelettel adózva az elődöknek (családállítás, kineziológia). Ugyanakkor egyben tehermentesíteni is szükséges a rendszert, és egy metaforával élve, kidobálni a már felesleges, lehúzó súlyokat az életünk hőlégballonjából.

 

 

közös nevező

 

Ha időben megtesszük a kellő lépéseket, akkor sokkal nagyobb eséllyel kerülünk el zsákutcákat. Sokkal biztosabban ismerünk fel folyamatokat, és sokkal kevesebb erőráfordítással válunk képessé, a szükséges korrekciók elvégzésére.

 

Érzékelhetően nagyobb az esélye, hogy ezzel a szemlélettel megfelelő társra találunk, jobbá válnak a személyes kapcsolataink, és barátságosabbak a családi viszonyaink.  Nagyobb lesz a konfliktus és stressz tűrő képességünk, valamint simábbak a munkahelyi együttműködéseink, ha teljes erőbedobással foglalkozunk az emberi kapcsolataink minőségével.

Azt senki sem állítja, hogy ezzel minden konfliktusnak előre ki tudjuk húzni a méregfogát. Azt azonban bátran ki lehet jelenteni, hogy az erőforrásaink, kompetenciáink jelentősen javulnak a jó kapcsolatok létrehozására, megtartására.

 

 

puzzle

 

 

Meghatványozódnak az esélyek, ha tisztában vagyunk saját működésünkkel, döntéshozatali metodikáinkkal. És jobban boldogulunk a gyakorta a tudatalattinkból előtörő, váratlan meglepetéseket okozni képes belső énünk reakcióival.

 

Érdemes nekünk megtenni az első lépést kapcsolatrendezés, kapcsolatépítés tekintetében, mert, ahogy a mondás is szól: „Amilyen az adjon isten, olyan lesz, a fogadj isten” is.

 

Csaba Beatrix

kapcsolat szakértő, tréner, életstratégia tervező, önismereti terapeuta

Elérhetőség:

 +36 30 337 84 50

csaba.beatrix@merites.hu

 

 

http://mediaciospont.com/