Az újkrumpli után megjelent az új fejes káposzta is végre. Nem csak friss káposztasalátát készíthetünk, hanem a nyárelő egy tál ételét, a kapros káposztát húsgombóccal.

Vásároljunk egy nagyobb, vagy 2 kisebb káposztát, 1-2 csokor kaprot, 1 fej hagymát, 1 csokor metélőhagymát, 1 doboz tejfölt.

A gombóchoz fél kg darált húst, pulykát, vagy sertést, 2 zsemlét, 1-2 tojást, fokhagymát, hagymát, petrezselymet, metélő hagyma zöldjét.

Úgy állítjuk össze, mint a fasírozottat.  A zsemlét, vagy zsemléket beáztatjuk, a húst tálba tesszük, hozzáadjuk az elkapart, vagy lereszelt 1-2 gerezd fokhagymát, az (olajon megpárolt) apróra vágott hagymát és a metélő hagyma zöldjét. Adunk hozzá 1 tojást és az apróra vágott petrezselymet (elhagyható), sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Amit nem adunk hozzá, az a pirospaprika. Végül a kinyomkodott zsemlékkel jól összedolgozzuk, kis gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, félretesszük. Készíthetjük rizzsel is a gombócokat, de előfőzött rizzsel, mert így lerövidítjük a puhulás idejét.

kapros-gombóc

1 fej hagymát apróra vágva megdinsztelünk olajon, mielőtt elkészülne, hozzáadjuk a metélő hagyma felszeletelt zöldjét és a szintén apróra vágott kapor felét. Rátesszük a rusztikusra kaszabolt káposztát, összeforgatjuk, sózzuk. Ráhelyezzük a gombócokat és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha a gombócok megpuhultak, kiszedjük egy tálba, míg a habarást elkészítjük. A doboz tejfölbe kb. három kanál lisztet keverünk, vízzel simára dolgozzuk és a káposztához adjuk. Visszahelyezzük a gombócokat, megszórjuk a maradék kaporral és összeforraljuk.

Nyári melegben hidegen is finom, üdítő egy tál étel.

makóanna