Földhöz ragadt pénzügyek 10.

Nyakunkon az év vége, mindjárt itt a Karácsony! És vele az ajándékozási láz!

Mit vegyek? Hol vegyem meg? Mikor? Mennyiből? Odaadjam a blokkot, hogy vissza tudja cserélni? De akkor látja, mennyibe került! Megbolondulok!

Pedig a Karácsony a szeretet ünnepe!

Azt javaslom, hozzunk meg fontos döntéseket!

A szűkebb és a tágabb családi körre vonatkozóan legyen egy elfogadott döntés, adunk-e egymásnak kisebb-nagyobb ajándékot? Vagy csak a gyerekek kapjanak? Vagy az legyen az ajándék, hogy elmegyünk együtt egy színházi előadásra, előtte vagy utána beülünk egy cukrászdába és együtt töltjük a délutánt, az estét.

Nem kapkodunk, rászánjuk az időt, jól érezzük magunkat.

A mai rohanós világban az egyik legnagyobb érték az idő. Az együtt töltött minőségi idő pedig megfizethetetlen, elfelejthetetlen, elvehetetlen, az emlék örökre megmarad. Persze nehéz ezt  a „nem adunk ajándékot” elvet meghozni és betartani.

karacsonyi-ajandekozas-1

Egyébként sokféleképpen meg lehet ajándékozni valakit.

Közeli hozzátartozóinkat viszonylag könnyű, mert ismerjük őket, a szokásaikat, kedvenc időtöltésüket. Könnyű, kivéve, ha nem értünk egyet a szokásaikkal, az időtöltésükkel. Na ekkor nehéz! Marad az általános egyenértékes. Ez a pénz, ami lehet tankolási utalvány, ajándékutalvány, valamilyen szolgáltatásra beváltható utalvány formájában átadni.

Kisgyermekes szülők nagyon boldogok lesznek két mozijeggyel és egy „3 órás vigyázási utalvánnyal”.

Nagyszülők, nagynénik, nagybácsik örülnek az ajándékkosárnak, amibe lehet pár delikát dolgot tenni, amit egyébként nem vennének meg maguknak.

Gyerek esetében célszerű a szüleikkel konzultálni, nehogy olyan játékot vegyünk, amit megkapott a novemberi névnapjára, születésnapjára. Amikor az áruházban meglátunk egy cuki kis csizmát, hívjuk fel a szülőket, hányas a gyerek lába és vettek-e már idénre csizmát.

Földhöz ragadt pénzügyek 1.
Földhöz ragadt pénzügyek 2.
Földhöz ragadt pénzügyek 3.
Földhöz ragadt pénzügyek 4.
Földhöz ragadt pénzügyek 5.
Földhöz ragadt pénzügyek 6.
Földhöz ragadt pénzügyek 7.
Földhöz ragadt pénzügyek 8.
Földhöz ragadt pénzügyek 9.

Dr. Marczi Erika
+36-30 / 280-7475
[email protected]