A hagyományos karácsonyi ételektől nem szívesen rugaszkodunk el, ilyenkor inkább maradunk a nagyi töltöttkáposzta receptjénél vagy anyu bejglijénél, mert így szoktuk. De azért van egy terület, ahol nagyobb fantáziával alkothatunk és hozzá tehetünk mi is a karácsonyi hagyományos ünnepi asztal menüjéhez.
A köretek kiválasztása meglehetősen tág mozgásterületet nyújt, ahol megcsillogtathatjuk szakácstudományunkat. A sült krumpli és krumplipüré mellé vagy akár helyette is, számtalan más zöldség is az asztalra kerülhet. A szezonális kínálat ugyan szűknek tűnik, de pont a karácsony az, amikor szinte az összes, télen is kapható zöldség fellelhető a piacon. Érdemes kipróbálni a csicsókából, fehérrépából, paszternákból készült püréket, vajjal gazdagítva és fűszerezve, melyek a krumplipüré izgalmas alternatívái lehetnek.

 

 

 

 

 

 
A téli zöldségeket meg is süthetjük. A sütés titka, hogy egy kevés liba- vagy kacsazsíron forró serpenyőben átforgatjuk a zöldségeket. Kicsit sózzuk, fűszerezzük, bele tesszük a tepsibe és fóliával letakarva a sütőbe rakjuk. A végeredmény ízesebb és illatosabb lesz a szokottnál. Az utolsó öt percben állítsuk grill fokozatra a sütő és fólia nélkül pirítsuk a zöldségeket, hogy a bennük lévő cukor karamellizálódjon.

 

 

 

 

 

 
A sült zöldségek mellé adhatunk egy diós mártogatóst, hogy ez az értékes téli termés ne csak a bejgliben és a zserbóban köszönjön ránk az ünnepi asztalon.
A darált diót keverjük el egy kis kókusztejjel, hogy krémes állagot kapjunk és ízesítsük fokhagymával ízlés szerint.

 

 

Mindenkinek kellemes, szeretetben gazdag ünnepeket kívánok!

 

 

 

 

Nemes Gábor

 biogazda

+36/70-701-7447

nemesokogazdasag.hu