Gyereknap

Másként és máshogy ünneplünk az idei gyereknapon!

Karanténból szabadult gyerekek! Olyanok lehetnek most a gyerekeink, mint az Aladdin mesében a kiszabadult dzsini! Egy megváltozott világba kerülnek, ahol szinte újra belevetnék magukat, de vigyázniuk kell mit tesznek, valami megváltozott?! Vagy mégsem változott meg annyira, itt az ideje újra önmaguknak lenni?! Adott a kérdés, hogy vajon a mi gyerekeink hogy vannak?

A gyereknap minden évben ismétlődő ünnepünk, amikor a fókusz rajtuk van. Ünnepeljük őket és igyekszünk ezen a napon nagyon boldoggá tenni élményekkel, ajándékokkal!

Azonban az idei gyereknap mégiscsak más, mint a többi. Túl vagyunk egy nagyon nehéz időszakon, amiben ők is megtapasztalhatták sajnos, mit jelent rajtuk kívülálló helyzetben elveszíteni számunkra fontos embereket. Megélhették azt is, hogy mit jelent elveszíteni barátokat egy időre, óvatosnak lenni már-már mániákusan odafigyelni mit és hogyan csinálunk a saját egészségünk érdekébe. Milyen egy megfoghatatlan dolog ellen nap, mint nap harcolni, bizonytalanságban lenni és korlátozva. Súlyos és emberpróbáló heteken vagyunk túl, amit a gyermekeink is érzékeltek. Saját tapasztalataim alapján mondhatom, hogy nagyon megpróbálta őket is az élet ebben a helyzetben. Azt gondolom, hogy ez az időszak után pedig megsokszorozódik a gyereknap értelme. Végre lehetőségük lesz ismét gyereknek lenni és úgy megélni ezt a napot, hogy ismét szabad mindent. Szabad sárosnak lenni, szabad megölelni a másikat bűntudat nélkül, szabad megfogni a kapaszkodót csupasz kézzel, szabad mosolyogni egymásra.

Szóljon ez a nap most igazán róluk és a vágyaikról. Amiben eddig korlátozva voltak, most engedjük őket szabadjára! Menjünk el azokra a helyekre ahová vágynak. Találkozhassanak azokkal a barátokkal, akiket eddig nélkülözniük kellett, akár töltsék most együtt ezt a napot. Kapjanak meg most olyan dolgokat is, amit eddig nem kaphattak meg. Élvezhessék újra a körülöttük lévő világot.

Fontos, hogy tudatosan is jelen legyünk ebben a helyzetben és nagyon figyeljünk arra, amit ezalatt mondanak, ugyanis ilyen felhőtlen helyzetekben nagyon szeretnek megnyílni nekünk. Hagyjuk őket beszélni, hátha talán a múlt időszaka is előjön belőlük, legyünk ott és hallgassuk meg őket, hadd mondhassák el, hogy ők hogyan élték meg.

És mivel hiszem, hogy minden gyermek tanítónk az életben nagyon ajánlom, hogy azt is lássuk meg bennük, hogy milyen könnyedén tudnak váltani és újra a régi életük szerint létezni. Tanuljuk meg hát tőlük a felszabadultságot! Az élet egyik legnagyobb ajándéka felszabadultan belefeledkezni dolgokba és csak úgy élvezni és lenni benne!

Kívánom, hogy az idei gyereknap valóban feltöltő legyen gyereknek és szülőnek egyaránt, mert tudjuk az aranyszabályt, ha adunk, akkor biztos, hogy mi is visszakapunk.

Mitruczky Szandra