A mai gyönyörű napsütés ellenére gyászol a mindig csillogó divatvilág. Párizsban elhunyt Karl Lagerfeld 85 éves korában. Hetek óta gyengélkedett, sőt, már a január végi két Chanel bemutatót is kihagyta. Sokan gyászolják – ikon volt ő, a XX. század egyik meghatározó divattervezője.

 

Németországban született Karl-Otto Lagerfeld néven 1933-ban, jó módú családban nőtt fel. Édesanyjától, aki hegedűművész volt örökölte kreatív, művészi hajlamát, édesapjától pedig üzleti hidegvérét.
A divattal való elkötelezettség érzése egy hamburgi Dior bemutatón öntötte el olyannyira, hogy alig egy évvel később szülei Párizsba küldték tanulni. Ekkor 18 éves volt csupán!

 

1954-ben az International Woolmark Prize nevű versenyen elindult egy kabáttervével. Többek között Yves Saint Laurent is versenytársa lett, aki az előkelő harmadik helyet szerezte meg. Karl Lagerfeld azonban megnyerte a megmérettetést, így elkezdődhetett divattervezői pályafutása, ami hamarosan világhírűvé tette.
Pierre Balmainnak kezdett dolgozni, majd rangos cégeknek: Patou, Chloé, Krizia, Mario Valentino, majd a Fendi divatháznak. Közben kialakította sajár brandjét, amit nem használt folyamatosan. Igazi nagy sikereit a Chanel kreatív igazgatójaként élte 1983 óta. Sokan visszatartották a nagy hírű divatházzal való közös munkától, ahol a névadó, Coco Chanel emléke gátolta a fejlődést. Karl Lagerfeld nem hallgatott a figyelmeztetésekre, belevágott a közös munkába. Jól döntött!

 

Rá jellemző finom eleganciával úgy tudta saját képére formálni a Chanelt modernizálva annak brandjét, hogy a Coco-stílus is megmaradt, mint például a CC logó.
Sokoldalúságára jellemző, hogy a divat mellett kulturális vonalon is láttatta magát: Andy Warhol egyik filmjében önmagát alakította. Hamar élő legendává vált, s a 2000-es években dokumentumfilmeket és könyveket is készítettek pályafutásáról.
Magánéletével kapcsolatban zárkózott volt, miután eltemette párját stílust váltott, amihez közel 40 kilót fogyott. A speciális diétát és a fogyász tapasztalatait könyvben is megjelentette.
S hogy ki is volt ő igazán? Az általa képviselt ruhaköltemények és izgalmas kiegészítők összessége? Hideg fejű üzletember? Cicabarát? Vagy mindezek?
Saját ars poeticáját így fogalmazta meg:
„Az életnek nincs semmilyen titka. A titok a munka. Tartsd össze magad, és talán még annyi, hogy élj józan életet. Ne igyál! Ne dohányozz! Ne szedj drogot! Ez mind segít valamennyit."