Mindig is érdekeltek a cukrászat fortélyai. Egészen fiatalon kezdtem el otthon, hobbi szinten sütni a családnak/barátoknak. Megtanultam a mesterség csínját-binját. Beiratkoztam egy cukrász iskolába, majd elszegődtem az egyik cukrászdába, ahol mestercukrászoktól tanulhattam. Mindig kerestem a kihívásokat. Csakis olyan tortákat készítek, melyekben valódi, adalékanyagoktól mentes hozzávalók vannak. Nincs ízfokozó, színezék. Valódi ízek, sok gyümölcs, igazi csokoládé és marcipán viszont annál több. Örülök, ha süthetek és még jobban örülök, ha az általam elkészített sütemény örömet okoz másoknak is.

Az egyik legkedveltebb sütemény, amely egy ünnepi asztalról sem hiányozhat az isler. Elkészítése roppant egyszerű. Nem bonyolult, ezért a kezdő konyhatündérek is bátran belefoghatnak. És, ha nem islert szeretnénk készíteni, akkor is remek alapanyaga pl. keksznek, pite alapoknak.

 

Isler, 3 hozzávalóból

 

 

500 gr lisztet, 250 gr puha margarinnal, 125 gr porcukorral gyúrjunk össze alaposan. Ne ijedjünk meg, ha kicsi morzsás lesz az állaga, csak gyúrjuk kitartóan és összeáll a tészta. Hagyjuk hűtőben fél órát pihenni, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki 0,5 cm vastagságúra. Ez lehet, hogy vékonynak fog tűnni, de a sütőben a duplájára fog nőni. Szaggassuk ki és készítsünk belőle kedvünkre való apró süteményt. Ha mégis a linzert választottuk, akkor fogjunk meg két megsült formát. Töltsük meg valódi, házi eperlekvárral és ragasszuk össze. Egy éjszakát pihentessük és másnap mártsuk bele jó minőségű étcsokoládéba. Díszíthetjük kókuszreszelékkel. Hagyjuk megszáradni a csokoládét és tálalhatjuk is. Ha nincs kedvünk „szórakozni”, akkor egyszerűen csak locsoljuk meg csokival, szórjuk meg apróra vágott magvakkal, kókuszreszelékkel és azonnal fogyaszthatjuk is.

 

Nyáriné Szikaszai Mónika
www.facebook.com/hazitortakessutik/