Egy nagyon érdekes és tanulságok történet… az élelmiszeripari és az orvosi kenderről. 

Nem olyan régen tudom azt, hogy a Cannabis és a Marihuána esetében is ugyan arról a kenderről van szó, csak az egyik neve spanyol, a másik arab. Különbség még az is, hogy hogyan nő fel a kender. Van férfi és női kender. Hogy a női kender megtermékenyül-e? Hogy magot hoz vagy nem? Hogy melyik fajta kender? 

Bebizonyított tény már ezer éve, hogy a kendernek fájdalomcsökkentő, görcsoldó, nyugtató és még számtalan az egészségre jótékony hatása van. Psycotrope tulajdonsága miatt Németországban 1929 óta be van tiltva. Az, hogy ebben a tilalomban főleg egy anyagi érdek is megbújik, azt most nem tárgyaljuk.  

Előre lépést jelent, hogy 2017 óta az orvosok részére engedélyezett, hogy kender preparátumokat, illetve kender virágokat írjanak fel receptre a betegeknek, ha más terápiák nem jöhetnek számításba. Jelenti ez a kender mihamarabbi legalizálását Németországba és a világban? 

Már Egyiptom, Kína, India és az indián, valamint az ősi európai gyógyászatban is fontos szerepe volt a kendernek a gyógyításban. 1841-től ismert a kender Európában is, később jelent meg az USA-ban az első kender-zaft és ettől fogva kb. 100 éven át a kender  a gyógyítás legfontosabb része volt. 

Azán egy amerikai nagy bankház adott egy hatalmas összeget egy gazdag üzletembernek, aki a gyapottermelésbe fektetett be és egy kb. 56 újsággal rendelkező milliomossal egy kender ellenes paktumot kötött. A lapok segítségével egyre több kriminális események történtek szerte az országban. Irányítása összhangba került a kender fogyasztásával.  Ugyanebben az időben az osztrákoknál egy feltalálás jelent meg, ami szerint a kenderből sokkal olcsóbban – mint a gyapotból lehetett volna -textíliákat előállítani. Ez természetesen keresztezte az amerikai érdekeket. Mellette, míg 1 kilogramm pamut előállításához 11. 000 liter víz szükséges, addig a kender semmiféle vizet nem igényel. A textíliák így olcsóbbak  lettek volna. A kender mellett szólt volna az is, hogy annak semmiféle gyomírtóra nincs szüksége. Ez is rontotta volna az amerikai üzleteket és ugyanakkor a felnövekvő gyógyszeripar bevételét is. Így alakult ki előszőr az amerikai, majd világszerte a kender tilalom. 

 

 

 

 

 

 

1964-ben egy izraeli tudós izolálta előszőr a kender hatóanyagait THC (Tetrahydrocannabiol). A CBD (Cannabidol) már pár évvel ezelőtt ismert volt. Ma már orvosilag ismert, hogy növényi Cannabinoid éppúgy hat, mint a testünk által elő állított Endocannabionidok. Két fajta Cannabinoid receptora van az emberi testnek: 1 vagy CB 1, főleg az idegsejtekben valamint 2 vagy CB 2, főleg a csontsejtekben és az immunrendszer sejtjeiben.

 
Sok tudós szerint az évek előre haladásával, épp úgy mint pl. a látás, a hallás, a gyomorsav mennyisége és sok minden más is csökken. Tehát csökken a CB 1 és a CB 2 termelése is az emberi testben és ez a csökkenés előidézi a betegségek kialakulását. Érdekes teória vagy igazság? 

Az már rég bizonyos, hogy gyulladás- és fájdalomcsökkenő hatása miatt hasznos ízületi gyulladások kezelésére. A belek gyulladásos betegségénék (Colitis ulcerosa), allergiás és gyulladásos asztmánál is alkalmazható. A rák és az AIDS követő étvágy- és súlycsökkenés ellenszere. Görcsoldó hatása miatt a kender az epilepszia és a Restless-Legs-Syndroma, a parkinson, a multipler sklerosenel ellenszere is. Segít a félelem-, alvás zavarnál, depressziónál és feloldja a stressz betegségeket előidéző hatásokat. Gyógyítja az autizmust, az ízületi gyulladást, a Glaukomat, az izom fájdalmat kitűnő eredménnyel.

A kender tehát univerzális gyógyító minden káros mellékhatás nélkül. Az élelmiszeripari kendert, az élelmiszer mellett a papír, a textil és a háztartási eszközök előállítására is alkalmazzák, de motorhajtó anyagot is készítenek belőle. Az úgynevezett „lélegző” házak egyik legfontosabb alkotó eleme.

A kender jó a Föld széndioxid összetételének meghatározásában is. 

Már kapható BIO üzletekben kendermag, kender levél tea, kender olaj stb. Magyarországon is! 

 

 

 

 

 

 

Mindenkinek ajánlom, hogy napi egyszer egy evőkanálnyi kender olajat pár percig tartson a szájában (a felszívódás már itt megkezdődik) és aztán nyelje le. A kender olajban az Omega 3 és az Omega 6 aránya a legjobb. Gyengen  dió ízű olaj. Kiválóan alkalmazható külsőleg is. Ajánlom hetente egyszer 15-20 perces fürdőkádas tisztálkodás után, hogy az egész testet kenjük le vele és egy jól mosható pizsamat vegyünk fel. Isteni alvást biztosít. Elősegíti a test regenerációját, hosszú távon ránctalanít és gyógyítja a bőrbetegségeket!

 
Készíthetünk kender vajat, kender kenyeret, kender bort, kender likőrt vagy pálinkát, kender kombucha-t, kender levél teát stb.

A kender vaj (zöld vaj) receptje azonos a korábbi cikkemben leírt Oleolux recepthez, csak itt a lenmagolaj helyett kender olajat használunk. Egy másik kender vaj recept, ha az Oleoluxnál leírt kókusz zsírt helyettesítjük Ghee-vel. Ezt a recept is egy korábbi cikkemben már leírtam.

A kendermag és a kender liszt felhasználása is széleskörű, hiszen készíthetünk belőle müzlit, illetve Chapati kenyeret. Én még kender süteményt is készítek. Ahol liszt kell az étel előkészítéséhez főleg kender lisztet használok, hiszen könnyű, egészséges és glutén mentes. 

A kender bor és likőr receptje is ismert, egy korábbi cikkemben írtam róla, csak itt a borba és az alkoholba kender levelet és finomra darált kendermagokat teszünk a fűszerek helyett. Naponta jól összerázzuk és 3-4 nap után átszűrjük és üvegben tároljuk. 
A kender kombucha: BIO üzletben tudjuk hozzá beszerezni a kombucha gombát. Egy 2-3 literes zománcos edényt tele töltünk vízzel és felforraljuk. A tűzhelyről levéve hozzáadunk egy marék apróra szaggatott kender levelet, 0,5 kilogramm cukrot, fakanállal keverjük össze, míg teljesen felolvad a cukor. Hagyjuk kihűlni. Egy 3-4 literes széles szájú üvegedénybe beletesszük a kombucha gombát és a csomagban lévő folyadékot. Majd a kihűlt cukros kender teát hozzáöntjük.

 

 

 

 

 

 
Az üveg széles száját konyhai papírtörlővel letakarjuk és egy kis gumival rögzítjük. Ez az esetleges bogarak miatt fontos, mert a folyadék erjedni fog. Szobahőmérsékleten tároljuk. Az eltevési dátumot a papírtörlő sarkan rögzítjük.  Nálam több üvegben a konyha ablak előtt áll. A kombucha rendszerint először lesüllyed az üveg aljára és pár nap után feljön a folyadék felszínére. A kombuchanak kell  a cukrot megennie, csak cukrot és levegőt igényel. Egy hét után műanyag kanállal toljuk félre a kombuchat és kóstoljuk meg a folyadékot. A kóstolásnál egy kanalat csak egyszer használjunk. Nagyon érzékeny a kombucha, pl. a fém evőeszközre, a cigaretta füstre, és ha nem higiénikusan kezelik. Én akkor szüretelem le, ha már nincs édes íze. Ez az idő minden alkalommal más és más, hiszen függ a kombucha vastagságától és a szoba hőmérsékletétől. Aztán műanyag szűrőn szűrjük le a kender kombuchat és naponta 2-3 dl igyunk meg belőle, de lehet többet is. A szűrőben maradt gombát tiszta kézzel, langyos folyó vízben mossuk át a barnás lerakódásoktól. A széles szájú üvegedény is langyos, folyó vízben mossuk át (nem szabad tisztítószert használni). Miután átmostuk az edényt, tegyük vissza a megtisztított kombuchat az üvegbe és kis kész kender kombuchat öntsünk rá, éppen csak annyit, hogy belepje a gombát és új teát főzzünk. 

A gomba egy élőlény, tehát nőni fog. Felveszi az edény alakját amiben tároljuk. A vastagsága is mindig nőni fog. Ha már elég vastag, akkor a régi gomba sötét színű lesz, ezt a tisztításkor óvatosan le kell fejteni a világos gombáról és csak a fiatal világos gombát használjuk  újra. 

Természetesen más teákkal is dolgozhatunk, jó zöld teával, fagyönggyel, legyezőfű teával készült kombucha is. 

Egészséges, áttisztítja a májat, a nyelőcsövet, a gyomrot és a beleket, valamint a belek falait. Megakadályozza a rossz baktériumok és más kórokozók növekedését. Erősíti az immunrendszert.

A kész kender kombucha-t, ha állni hagyjuk, akkor mindig savanyúbb lesz, egészen az ecet savanyúságáig tud besavanyodni. Ezért tároljuk hűtőben, így lecsökken a gyors savanyodása. Én akkor szüretelem, ha enyhe savanykás íze van, hasonló az olcsó savanykás, vizezett almaléhez. Ha nagyon savanyú lenne, akkor fogyasztás előtt sima vizet adjunk hozzá.

 

 

Sok sikert kívánok mindenkinek!

 

 

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest