Elérkeztünk az év utolsó hónapjához.

Ilyenkor a kerti munkák is lecsökkennek, de pár teendő még akad. Ha novemberben nem tudtunk végezni minden feladattal, most pótolhatjuk.

A frissen telepített évelőket, rózsákat – hogy a fagyokat túléljék – be kell takarni felhúzott földdel, avarral. A gondoskodást meg fogják hálálni azzal, hogy évekig gyönyörködhetünk bennük.

Ne felejtsük el madarainkat. Etetőjüket időről-időre töltsük fel. Nagyon fontos, hogy egész télen legyen eleségük. Vízről is gondoskodnunk kell  –figyelve , hogy be ne fagyjon – ami szintén létfontosságú.

Locsolni télen is kell!

Sokan úgy gondolják, nyugalmi időszakban nem igényelnek vizet a növények a teleltetőben. Ez tévedés ! Ugyan kevesebb vízre van szükségük, de fontos locsolni és ellenőrizni, hogy a kártevők jelen vannak-e.   Ha igen, megfelelő ellenszerrel védekeznünk kell , nehogy ellepjék a többi növényt is.

Bokrainkat, cserjéinket is védenünk kell a hó nyomása ellen. Ágaikat kötözzük össze, így kevesebb hó éri.  Gyakran kell seprűvel óvatosan levernünk ágaikról a havat.

kerti-munka-december

A tél folyamán megtervezhetjük tavaszi kertünket. Felkészülhetünk az új telepítésekre, megvehetjük a virágmagokat is.

Mint már írtuk előző cikkünkben, ne feledkezzünk meg szerszámaink, gépeink karbantartásáról. Ha rendbe téve tesszük el, tavasszal azonnal tudjuk használni.

Jön a Karácsony, amikor mindenki fenyőfát vásárol. Ha gyökereset veszünk, nem szabad azonnal a meleg lakásba vinnünk, csak fokozatosan. Először tegyük az erkélyre vagy verandára, majd a hűvösebb előtérbe, majd végül a szobába.  Ne kerüljön sosem fűtőtest közelébe.

Az ünnepek elteltével ugyanúgy fokozatosan, csak fordított sorrendben, vigyük ki a szabadba. Ha nagy hideg van, burkoljuk be védőanyaggal, például zsákkal.

A be és kiszoktatásnál nagyon lényeges a locsolás, amit fagymentes napokon végezzünk. Vigyázzunk, a víz kézmeleg, langyos legyen. Ha enyhe a tél, ki is ültethetjük a fenyőt kertünkbe, aztán már csak élveznünk kell a tiszta levegőt és gyönyörködni a látványban.

Adventkor díszíthetjük fáinkat, bokrainkat, teraszunkat fényfüzérekkel.

Köszönjük, hogy az év folyamán figyelemmel kísértétek tanácsainkat.

Kívánunk Mindenkinek Áldott Karácsonyt.

Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu