Idén is elérkezett a várva-várt Adventi időszak. Készülődünk a Karácsonyra, az ünnepekre. Izgatottan számoljuk vissza a napokat, heteket.

De ne csak az ajándékok és az ünnepi asztalon felsorakozott finomságok kellékei után rohanjunk. Érdemes kicsit visszavonulni Önmagunk társaságába, és felkészülni lelkileg is erre a csodával, szépséggel és izgalommal teli időszakra.

Hogyan?

Az Adventi időszak lehetőséget biztosít arra, hogy lelassítsunk, elcsendesedjünk egy kicsit. Feltérképezzük, hogyan alakult az elmúlt évünk. Összegezzük, hogy mit sikerült elérni kitűzött célokból, mi az, amit máshogy kellett volna csinálni.

Kezdd azzal, hogy nem ostorozod magad, azért amit esetleg elrontottál, nem vagy megelégedve az elért eredménnyel, nem érted el a kitűzött célt! Senki sem tökéletes, de ez így van rendjén. Gondold át, hogy szerinted mit kellett volna másképp csinálni, kérd ki egy, a témában/feladatban tapasztaltabb személy(ek) véleményét. Építs új stratégiát célod eléréséhez. Meg lásd, az eredmény, magáért fog beszélni, és előbb-utóbb a fáradságos munka is meghozza a gyümölcsét. Csak tarts ki és ne add fel!

Bocsáss meg azoknak, akik megbántottak. A haragot nem érdemes sokáig hordozni, mert csak mérgezi a lelked, tested. Aki megbántott, nem biztos, hogy szándékosan tette. Hívd fel, találkozzatok és beszéljétek át a történteket. Neked is, és Neki is könnyebb lesz. És természetesen az ünnepekre való készülődést sokkal jobb úgy eltölteni, hogy nincs harag a szívedben és a lelkedben sem.

Élvezd a készülődést! Ne a sok teendőt, a bevásárló listát, a karácsonyi nagytakarítást lásd az ünnepi készülődésben. Nem minden feladatot Neked kell elvállalni és végrehajtani. Osszátok meg a családban az aktuális teendőket. Közben beszélgessetek, nevessetek nagyokat. Próbáld meg elkerülni a stresszt. Pihenj, töltődj fel, hogy Szenteste ne kimerülten vegyél részt az ünneplésben. Menj el fodrászhoz, vásárolj ünnepi öltözéket, ülj be a barátokkal egy cukrászdába/kávézóba beszélgetni, sportolj. Csodákra képes néhány óra „Én idő”!

keszulj-fel-1

Tervezd meg, hogy milyen stílusban szeretnéd feldíszíteni az ünnepekre az otthonod. Gondosan válaszd ki a díszeket, az Adventi koszorút. Kérd ki a család és a barátok segítségét az ünnepi étlap megtervezésében.

De ne feledd!

„A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs porcica a szekrények mögött, tízféle sütit sütsz és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz-vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk.”- Vida Ágnes

Kellemes ünnepi készülődést kívánunk!

Nyári Szimonetta