Hozzávalók

  • 1,3 liter házi paradicsomlé
  • 1 db nagy fej hagyma
  • 0.5 édesköménygumó
  • 2-3 db nagyobb zellerzöld
  • 2 db kisebb fej fokhagyma
  • pici gyömbér
  • 0.5 kimagozott csili paprika
  • 1 csokor bazsalikom levél
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 kávékanál őrölt bors
  • 1 dl vörösborecet
  • 70 gr xilit
  • só ízlés szerint
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • késhegynyi befőzőpor

Elkészítés

A hagymát, a zellerzöldet, az édesköménygumót aprítsuk durvára, a fokhagymát, a csili paprikát, a gyömbért pedig vágjuk finomra. A koriandermaggal, a szegfűszeggel, a sóval és a borssal az olívaolajon pirítsuk meg őket. Majd adjunk hozzá 1 dl vizet, és fedő alatt pároljuk puhára. Ha megpuhult, adjuk hozzá a paradicsomlevet és hagyjuk felforrni. Ízesítsük a bazsalikom levéllel és botmixer segítségével pürésítsük, majd nyomkodjuk át teaszűrőn, hogy sima legyen. Adjuk hozzá a xilitet és a vörösborecetet, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrű állagúra. Keverjük bele a befőzőport és töltsük alaposan kitisztított üvegekbe.