A modern nyugati orvostudomány vívmányai mellett érdemes az évezredes kínai orvoslásra, gyógyító eljárásokra is odafigyelni. A jövőben néhány, a mindennapokban, egyszerűen alkalmazható és betartható, hasznos tanácsot, tudnivalót osztunk meg kedves Olvasóinkkal a kínai orvoslás széles tárházából.

 

 

A hajhullás és a vese kapcsolata

 

Az őszi hajhullást nemcsak a nyomelemek, a vitaminok hiánya és az egészségtelen táplálkozás okozhatja.

A hagyományos kínai gyógyászat szerint (Traditional Chinese Medicine – TCM) a vese működése hatással van a haj egészséges állapotára is. Ebből kifolyólag ebben az időszakban különösen oda kell figyelnünk arra, hogy tápláljuk, erősítsük a vesénket.

 

A következő javaslatok megfogadásával sokat tehetünk a vese védelme érdekében és így a veseproblémákból adódó hajhullás ellen:

  1. Fogyasszunk vesetápláló élelmiszereket, gyógynövényeket, mint például gesztenye,  bab, magok, gomba, sárgarépa, paradicsom, datolya és különböző aszalt gyümölcsök. Ezen élelmiszerek különböző proteineket, A-vitamint, B-vitamint, E-vitamint, kalciumot, foszfort, cinket, vasat és egyéb nyomelemeket tartalmaznak, így erősítik az immunrendszert, továbbá koordinálják a test anyagcseréjét.
  2. Védjük a deréktájékot nappal és éjszaka! A derékra még éjszaka is ajánlott a meleg kendő, sál vagy derékmelegítő használata.
  3. Vesetájékon masszírozzuk testünket elalvás előtt 5-10 percig. Napközben, ha hidegnek érezzük a derék tájékát, dörzsöljük át a tenyerünkkel.
  4. Fogyasszunk a vese – erősítő teákat kúra serűen (csalán-tartalmú) a délután folyamán 2-és 5 óra között, és (ginseng, vörös ginseng, goji bogyót szárított formában).
  5. Mezítláb ne járjunk hideg kövön, akármilyen melegünk van is!

 

 

Dr’ Kemenyeczky Edit(vital)

természetgyógyász 06 20 430 9999