Szeptember 26. a Tiszta Hegyek Napja!

Képzeld el, hogy egy magas hegy tetején állsz, hasító a tiszta levegő, és te csukott szemmel mélyen beszívhatod ezt a friss és illatos levegőt! Mikor tettél ilyet? És meddig teheted még meg?

A Tiszta Hegyek Napját ünnepeljük szeptember 26-án, amelyet 2003-ban indította el Dél-Koreában Han Wang Young hegymászó. Nevét sokan ismerik a világon, hisz sportteljesítménye igazán nem mindennapi, hisz a világ 8000 méternél magasabb csúcsait mind megmászta.
Mikor megtette ezt a hatalmas teljesítményt, akkor egy egészen különleges ötlete támadt: újra sorba vette a 14 óriási hegyet, nekikezdett a mászásuknak ismét. Gondolhatnánk, hogy ugyan miért is? A sportoló válasza pedig legalább annyira különleges volt, mint a teljesítménye.
Azzal a céllal indult újra útjára, hogy összegyűjtse azt a rengeteg szemetet, amit alpinista társai az évek során a hegyeken hagytak.

Fogadalmat tett a természetnek, hogy addig nem hagyja abba a mászást, míg az összes szemetet le nem hozza. Hihetetlen vállalkozásában szerencsére egyre többen segítik őt társadalmi munkában, illetve figyelnek a hulladék el nem szórására.
Kezdeményezése ma már az Alpinista Szövetségek Nemzetközi Uniója védnökségével működik.

Magyarországon 2008 óta ünnepeljük a tiszta hegyek napját a Gellért-hegy takarításával. S hogy nálunk vannak-e alpinisták, akik az eldobott szemetet összegyűjtik a hegyeinken folyamatosan? Talán igen, de a biztos inkább legyen az, hogy nem dobáljuk szanaszét a fölösleges eldobni valót, hanem a kijelölt helyeken a tárolókba tesszük mindet.

kirandulas-friss-levego-egeszseg

Milyen programok várják az érdeklődőket az ünnepnapon?

Országszerte a Nemzeti parkjaink a zöld szervezetekkel karba öltve társadalmi munkákat szerveznek a lakosságnak, hogy összegyűjtsék az elszórt szemetet a közvetlen lakóterületeken, és megtisztítsák a természetet is. Sok előadás és interaktív program segíti az érdeklődőket, hogy minél többet megtudhassanak a szelektív hulladékgyűjtésről és a környezetvédelemről.

Kezdjük el hát tisztán tartani a környezetünket, hogy a megtisztított hegyek friss levegője sokáig éltessen bennünket!

Szabó Ági