Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, ami teljesen igaz az élet minden területére, így a kávéfogyasztásra is. Abban minden rajongó egyet ért, hogy a kávé jó és nélkülözhetetlen, de hogy hogyan , az már bizony ahány ház, annyi szokás. Illetve ahány kávéfogyasztó, mert egy háztartáson belül is erősen eltérhet a kávé fogyasztási formája.

Korábban a kávézás is egyszerűbb volt. Gyerekkoromban nagyapám reggelente megfőzte a kotyogósban a 4 kávét, ő feketén itta, sok cukorral, nagyanyám cukorral és tejjel, anyukám sok cukorral és sok tejjel, a negyediket többnyire az öcsém vagy én kiborítottuk.

Ahogy azonban a magyar gasztronómia túllépett a gulyáson és a pörköltön, úgy a hazai kávéfogyasztási is a kotyogósban készüült presszó- és tejeskávén. A lehetőségek kiszélesedtek, mostanra különféle kávézók tucatjai számtalan variációban kínálják a fekete nedűt, csak győzzünk köztük eligazodni.

Lássuk a legnépszerűbbeket!

Eszpresszó: az alap. 25-30 ml sötét, sűrű kávé, tetején kevés, világosabb habbal.

Doppio: két eszpresszó egy csészében, nagyon álmos reggelekhez.

Ristretto: mondhatni kávéesszencia; egy eszpresszó 20 ml-be sűrítve. Intenzív és nagyon erős, főként Olaszországban népszerű.

Cappuccino: egyforma mennyiségű krémes eszpresszó, gőzölt tej és tejhab. Nevét a kapucinus szerzetesek csuklyájának színe után kapta.

Americano: forró vízzel higított eszpresszó. Kevésbé erős és tovább tart a kávézás élménye. Ahogy a neve is jelzi, főként az Egyesült Államokban népszerű.

kisokos-a-kavescseszekben

Macchiato: a szó jelentése “foltos”. Eszpresszó egy foltnyi tejhabbal a tetején.

Latte Macchiato: az előbbi tejes változata: eszpresszó körülbelül 2,5 dl meleg, gőzölt tejjel, a tetején tejhabbal.

Melange: bécsi jellegű kávé (ez közepesen pörkölt kávébabból készült kávét jelent). Eszpresszó, nagyjából azonos mennyiségű meleg tej és tejszín keverékével felöntve. Rétegelve készítik, gyakran kerül méz az aljára és tejszínhab a tetejére.

Kapuziner: szintén egyfajta bécsi kávé. Az eszpresszót tejszínhabbal dúsítják, a tetejére kakaóport szórnak.

Café au Lait: francia kávé. Közepesen pörkölt babkávéból készült eszpresszó és meleg, habosított tej 1-1 arányú egyvelege.

Török kávé: erős és nagy gonddal készül. A finomra őrölt kávét hosszúnyelű sárgaréz edényben lassan, nyílt tűzön együtt főzik vízzel és cukorral (egy csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak). Amikor felforr, leveszik a tűzről, és keveset szétosztanak a csészékbe. A maradékot visszateszik és újból felforralják, majd elosztják a csészékbe.

Cortado: spanyol „kurta kávé”. A rövidítés nem a mennyiségre utal, hanem a kurta savtartalomra. Ugyanannyi kávé és habosított meleg tej alkotja, a tej fedi el a kávé savas mellékízét. A tejet és a kávét összekeverik felszolgálás előtt.

/Forrás: b1gasztro.blog.hu/

Farkas Bernadett