Skóciáról a tartan és az Outlander jut legtöbbünk eszébe. A történelemrajongók emlékezhetnek még Stuart Mariára vagy a mesés gránitból és homokkőből épült, egyesek szerint kísértetjárta kastélyokra, ám kevesen jellemeznék a zord skót tájat az egészség oszlopos tagjaként.

 

 

 

 

 

 

 

A skót kormány a nyáron adott ki kommünikét, amely szerint a vezetés célja mihamarabb csökkenteni a skótok dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait, növeli az egészséges étkezések és a sportolási lehetőségek mennyiségét. Már 2019-re számszerű változásokat vár a kormány, amit a kritikusok fenntartásokkal kezelnek. Szerintük nincs az a pénz, hogy egy igazi skót úriember ne enne feldarabolt birka- vagy borjúbelsőségből készült, faggyúval, hagymával, zabliszttel és fűszerekkel kevert, birkabendőbe töltött haggist, amit aztán ne jóféle skót whiskey-vel öblítene le.

 

 

 

 

 

 

A hotel és bed and breakfast tulajdonosok azonban már korábban rájöttek, hogy a turisták nincsenek oda a skót konyha nemzeti büszkeségéért, hanem az egészségesebb fogásokat kedvelik. És mivel a skót konyha egyébként rengeteg, egyszerűen elkészített hal- és húsételt kínál, egyre többen választják a vendéglátás ilyen formáját.

 

 

 

 

 

 

Mi több, komoly gasztroturizmus kezd kialakulni odafenn északon. A skót partoknál ugyanis igen tiszta a tenger, az édes vizek is Európa legtisztábbjai közé tartoznak. Így a homár, az osztriga, a lazac és a pisztráng messze földről vonzza az egészséges gasztroturistákat, akik a könnyű halak mellett kiváló vadhúsokat is ehetnek – például a világszerte elismert aberdeeni Angus-marhaszeletet –, reggel pedig az egészséges trendeknek megfelelően zabot reggelizhetnek. A zabkása persze már jóval az egészséges trend előtt a skót reggeli szerves része volt. A ma szintén kedvencnek számító zablepény az országrész visszafogott étkezési szokásai utal, hiszen a parasztok kenyérpótlónak használták, mára viszont utcahosszal győz a kenyér előtt.

 

A gasztroforradalom mellett a fitness is megvetette lábát. Számos futó és bicikliösvény épült a Felföldön, amelyekről mesés kilátás nyílik a tavakkal és öblökkel pettyezett tájra. Az autóbérlő cégek szerint ma már a legnagyobb kereslet azokra a nagyobb városi crossoverekre van, amelyekbe könnyen belefér 2-3 bicikli is, így a turisták kedvükre fedezhetik fel a nyáron hangával borított mezőket.

 

 

 

 

Szakértők ezért úgy vélik, a kormány csak élére állt egy eddig turistáknak szánt mozgalomnak, amely lassan, de biztosan meghódítja a skót hétköznapokat is.

 

 

 

Írta: Jancsó Orsolya