Egész évben kedvenc italom a kombucha. Ha a “Szahara hőség” beköszönt, hűtött tea és kávé mellett,  a “főszereplő” nálam egészségessége miatt, a kombucha. Mondhatjuk róla, hogy fermentált tea. Íze hasonlít a cidre-re, enyhén édes, kicsit savanykás. Nagyon kicsi alkoholt (2%) tartalmaz az erjedés miatt. Alkohol tartalma  fele az alkoholmentes sörnek. Valahol emlékeztet (engem) a pezsgőre. Hagyományos kombucha cukrozott teából (fekete, zöld tea) van előállítva, de mindenféle más teákkal is készítem. 2003 óta iszom rendszeresen. Kell hozzá egy kombucha gomba tenyészet, amit Bio üzletekben lehet megvásárolni. Kiszerelése hasonlít a mozzarellához, itt is műanyag zacskóban, folyadékban van a gomba. Az élesztőgomba és más baktériumok fermentálják a cukrot alkohollá. Erjedésnél savak keletkeznek, úgy mint ecet-, tej-, gluconsav. Ezek a savak adják a kombucha ital különleges zamatát és hatalmas gyógyító hatását!

Ázsiában a kombucha természetes “gyógyszer”. A kombucha ital kiváló a jó emésztéshez, mint a hasonló fermentált élelmiszerek (joghurt, savanyú káposzta). Az emésztő rendszer profitál belőle. Megállapított tény, hogy a belekben élő “jó” baktériumokat erősíti. Betegségeket okozó baktériumok szaporodását gátolja. Gyógyhatása a vesék működéséhez elengedhetetlen. Testünk összes kiválasztórendszere kitisztul tőle. Hatása, nyirokkeringési panaszok esetén pozitív. Vért tisztítja, vércukorszintet csökkenti. Test zsírdepóit mobilizálja. Antibakteriális, antivirális hatású. Üzletekben kész kombucha vásárolható. Nem ajánlom, mert a tartósítás miatt pasztörizált, élő kultúrák már nincsenek benne.

Hogy készül a kombucha otthon?

kombucha

Hozzávalók

1 db kombucha gomba kultúra (kevés kombucha folyadékkal)

2 evőkanál teafű (nálam most a kender tea van soron)

3-4 literes lábos (zománc bevonatú)

3 literes üveg (uborkás vagy kompótos)

500 g fehér rafinált háztartási cukor!!!

Elkészítés

A lábasba vizet öntünk (ca. 3 liter), forralni kezdjük. Ha forr, levesszük a tűzről. Hagyjuk kicsit kihűlni. Hozzáadjuk a teafüvet, használhatunk zöld fűszer leveleket is. Hozzáadjuk a fehércukrot. Itt ne ijedjünk meg, hisz mindig arról volt szó, hogy ez egészségtelen! Igen, de a kombucha gombának ez a fehércukor kell és levegő, hogy dolgozzon. A fehércukrot a kombucha „eszi” meg. Egészséges cukrokkal is kísérleteztem, mindhiába. A jó kókuszvirág cukrot, stb. a kombucha nem szereti. Fakanalat használunk. Vele összekeverjük a teát, hogy a cukor jobban felolvadjon. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Az üveg edényt elővesszük, kombucha gomba tenyészet zacskóját vigyázva felvágjuk. Tiszta üveg edenybe óvatosan beleöntjük a vett kombucha gomba tenyészetet és a hozzátartozó levet. Ez a folyadék azért fontos, mert ez a minta a kombucha számára. Utána hozzá öntjük szűrön keresztül, a kihűlt cukros teát. Az üveg nyakára konyhai törlőpapírt teszünk, gumival rögzítjük. Ez a levegőben lévő szennyeződések és bogarak ellen védi a kombuchát. Konyhatörlő papíron fogpiszkálóval lyukakat csinálok, a papír sarkába felírom az eltevés dátumát. Világos helyre tesszük az üveget. Nálam a konyha ablak előtti polcon áll. Nyáron rásüt a nap pár órán át, eddig nem okozott problémát. Ha a konyha meleg (sokszor főzünk), akkor az érlelés idő rövidebb. Hidegebb légkörben hosszabb lesz. Átlagban plusz-mínusz 7 nap az érlelés ideje. A kombucha gomba úszik a hideg cukros teában, felveszi az üveg keresztmetszetének formáját. Egy hét múlva, műanyag kanállal félre tolom a folyadék tetején lévő kombucha gombát és megkóstolom a folyadékot. Ha még édes, akkor várok 1-2 napot. Ha savanykás az íze, akkor leszüretelem. A “szüret” ideje mindig más, függ a teától, függ a kombucha vastagságától, a hőmérséklettől.

Szüretelésnél előveszek egy lábost, ráteszek egy nagy szűrőt, vigyázva átöntöm rajta a folyadékot. A kombucha gomba fent marad a szűrőn. Figyelem! Tiszta kézzel, műanyag szűrővel, műanyag kanállal dolgozunk. Tea főzésnél fakanalat használunk. Fém tárgy nem jó a kombuchának. Cigaretta füstöt sem szereti. Szűrön fennmaradó kombucha gombát tiszta kézzel megfogjuk, langyos folyó vízzel lemossuk a moszatokat róla. Az üveget, amiben érlelődött, elég tiszta folyó vízzel átmosni az esetleges lerakódásoktól. Tisztitószereket sem szereti a kombucha. Ha az érlelő üveg tiszta és már nem meleg, akkor visszateszem a lemosott kombucha gombát az üvegbe, ca. 100 ml kész kombucha italt öntök rá és kezdődik az egész elölről a tea főzéssel.

kombucha3

Mindenki kísérletezhet újabb és újabb teákkal. A kész italt, szűrőn keresztül boros üvegekbe töltöm, a hűtőben tárolom. Következő szüretelésig (7-8 nap) fogyasszuk el, mert lassan de biztosan mindig savanyúbb lesz. A kombucha élő erjedő élet, az erjedés a hűtőszekrényben is tovább folytatódik. Nálam egyszer 3 hét után, olyan savanyú lett, mint az ecet. Ne öntsük ki, ha túl savanyú lett, akkor vízzel hígítva fogyaszthatjuk.

Kezdetben napi 2-300 ml igyunk. Mindenki maga döntse el, hogy mennyi esik jól neki. Volt olyan időszak, ahol naponta liter számra ittam a kombuchát, máskor csak egy pohárral. Gyomrunk jelzi, hogy mennyi az elégséges.

A kombucha gomba él, ezért, ha tisztán tartjuk, nőni fog. Fiatal gomba világos színű, mint a bőr. Az öreg gomba barnás lesz. Amikor a kombucha gombát kézben tartva lemossuk, akkor könnyen szétválasztható ez a két rész. Fiatallal dolgozunk tovább, vagy egy új üveget veszünk elő, beletesszük a régi gombát és két üvegben készítjük a kombucha italt. A régi gomba hamar utódot hoz létre. Ha szünetet tartunk, a kombucha is pihen. Kis üvegbe tesszük, kész kombucha italt öntünk rá, hogy belepje. Lezárjuk. Hűtőbe téve (nem lefagyasztva) évekig is eláll. Nálam ca.10 liter kombucha ital készül egy lépésben, 3 nagy üvegben. Több mint tíz éve megvásárolt kombucha gomba utódai dolgoznak a kedvenc italom elkészítésében.

Szeretettel ajánlom mindenkinek!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest