A krémek és a habok, épp úgy mint a kalap a ruhákat megkoronázzák. Velük mindegyik különleges és új lesz.

Ajóka krém

Hozzávalók

250 g ajóka (ringli)

400 g vaj vagy oleolux

Elkészítés

Az ajókát bot mixerrel segítségével pépesítsük, majd  hozzákeverjük  a vajhoz, vagy az oleoluxhoz.

Kiváló hideg tojás vagy halételekhez is.

Csigakrém

kremek-es-habok3

Hozzávalók

500 g csiga hús

250 g vaj vagy oleolux

10 db főtt tojássárgája

1/2 citrom leve

parajdi só

kubeben bors

Elkészítés

A konzerv csigát szűrjük le, törjük át szitán és egy tegyük egy tálba. A vajjal és a főtt tojások sárgájával keverjük simára. Sózzuk, borsozzuk és a citrom lével habosra keverjük ki. Kiváló hideg halételekhez.

Májkrém

Hozzávalók

300 g csirkemáj

50 g póréhagyma

150 g csicseriborsó liszt

60 g kókusz zsír

5 dl rizs tej

150 g vaj vagy oleolux

0,6 dl konyak

parajdi só

kubében bors

1/2 kávéskanál majoránna

Elkészítés

 A csirke májakat 3 dl jeges tejben 2 óráig áztassuk be, majd szűrjük le. A zsiradékon a póréhagymát dinszteljük meg, adjuk hozzá a csirkemájakat, sózzuk, borsozzuk és a majoránnát is adjuk hozzá. Amikor megpirult, szórjuk meg a liszttel és kicsit pirítsuk tovább. Öntsük fel a tejjel és lassan forralva sűrítsük be. Ha kihűlt botmixerrel pépesitjük. Adjuk hozzá a vajat, a sót, borsot és a konyakot, még egyszer jól keverjük össze. Kiváló hideg ételekhez, de meleg tósztokhoz is.

Libamáj hab

kremek-es-habok1

Hozzávalók

300 g libamájkrém

0,3 dl konyak

2,5 dl tejszín

500 g aszpik

20 g gomba

50 g főtt-füstölt marhanyelv

Elkészítés

A libamájkrémet a konyakkal keverjük össze. Adjuk hozzá az aszpikot, majd az apróra vágott gombát és a marhanyelvet. Hűtőbe téve dermesszük meg. Tálaláskor adjuk hozzá a tejszín felvert habját és saláta levélre téve tálaljuk. Kiváló hideg és meleg sültekhez.

Lazac hab

Hozzávalók

500 g füstölt lazac

160 g besamelmártás

160 g vaj vagy oleolux

1,6 dl tejszín

1/2 citrom leve

parajdi só

kubeben bors

Elkészítés

A lazacot daráljuk le és keverjük jól össze a többi hozzávalóval. A tejszínt verjük habbá és a kész masszához keverjük. Kiváló hideg ételekhez.

Vad hab

kremek-es-habok2

 Hozzávalók

250 g főtt vad hús vagy vadas szószban pácolt hús

1.6 dl tejszín

100 g besamelmártás

0.2 dl konyak

100 g vaj vagy oleolux

késhegynyi thymian (kakukkfű) és rozmaring

parajdi só

kubeben bors

Elkészítés

A húst daráljuk át többször. A többi hozzávalókat egyenként adjuk hozzá és botmixerrel pépesítsük. A tejszínből habot verünk föl és a kész masszához keverjük. Kiváló hideg és meleg kifőtt tésztákhoz.

Alma hab

Hozzávalók

4 db alma megsütve és pépesítve

1 dl konyak

2 evőkanál stevia vagy kókuszvirág cukor

1,6 dl tejszín

Elkészítés

Az almapürét keverjük össze a konyakkal és a cukorral. A tejszínt verjük fel habbá és keverjük hozzá az alma masszához. Kiváló süteményekhez, palacsintához és hideg-meleg sültekhez is.

Szeretném, ha a krémek és a habok is változatossá tennék a hétköznapi ételeinket.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest