Jamie Oliver szakácskönyvéből

Indíts kapásból  5oo g burgonyával (fontos, hogy egyforma méretű újkrumpli, vagy kiflikrumpli legyen). Forró sós vízben héjában főzhetjük. Ha megfőtt meghámozzuk és egy tálba helyezzük. Fontos, hogy forró állapotban kerüljön a burgonyakupacra az öntet. (Ha hagyjuk, hogy a szósz leple alatt hűljön, az ízek szépen beszivároghatnak a burgonyákba.)

Íme három kedvelt, gyakorta használt öntetem.

Krumplisaláta salsa verdével:

2 nagy evőkanál salsa verdét löttyints a krumplik közé.

Salsa verde (8 személyre)

A salsa verde akkor a legjobb, ha saját kezűleg aprítjuk nagyon finomra a hozzávalókat. Jól eláll egy napig, de ezután megindul a romlás útján. Remekül illik roston sült húshoz, pecsenyéhez, halhoz, zöldséghez.

8 személyre

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis marék kapribogyó
  • 1 marék csemegeuborka (édes-ecetes lében)
  • 6 szardellafilé
  • 2 marék lecsipkedett sima levelű petrezselyem
  • 1 csokor lecsipkedett friss bazsalikom
  • 1 csokor lecsipkedett friss zöld menta
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • fél dl vagy 3 evőkanál vörösborecet
  • 1,5 dl vagy 8 evőkanál a legjobb olívaolajadból
  • só és frissen őrölt fekete bors

Vágd nagyon apróra az összes hozzávalót. Keverd össze egy tálban a mustárral és vörösborecettel. Csorgasd bele lassan az olívaolajat, míg el nem éred a kívánt sűrűséget, majd egyensúlyozd ki az ízeket frissen őrölt fekete borssal és -ha szükséges – tengeri sóval meg vörösborecettel.

Krumplisaláta olívaolajjal, citrommal és kaporral:

krumplisalata-1

 Használd az olívaolajas citromléöntetet és adj hozzá  durvára vágott friss kaprot, frissen őrölt borsot, kevés sót. (Kapor helyett próbálkozhatsz még friss mentával, friss petrezselyemmel vagy édeskömény zöldjével – mindegyikkel működik.

Olívaolajos citromléöntet  (4 személyre)

  • 2 evőkanál citromlé + 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál frissen őrölt fekete bors

Krumplisaláta pitypanggal és sonkahagymával:

Ismét csak az olívaolajos citromléöntettel indíts, ehhez adj néhány alaposan megmosott, durvára gyermekláncfű- azaz  pitypanglevelet és néhány finomra aprított sonkahagymát, majd ízesítsd a szószt sóval és frissen őrölt fekete borssal.