Mindannyian szeretjük a jo, egészséges ételeket. Főleg, ha gyorsan elkészülnek és pénztárca kímélők is egyben. Nem kíván nagy konyha művészetet, még a kezdő háziasszony vagy „háziember” is sikerrel elkészítheti őket.
Köménymagos leves
Hozzávalók
2 kávéskanál egész köménymag
1 kávéskanál kókuszzsír/olaj
1/2 kávéskanál csicseriborsó vagy köles liszt
250 ml csontlé, erőleves vagy víz
kevés parajdi só
kevés kubeben bors
kevés sáfrányos szeklice
kevés csili paprika por
kevés apróra vágott petrezselyem, koriander, zellerzöld
Elkészítés
A zsírt/olajat felforrósítjuk. Köménymagot beletesszük. Állandó kevergetés mellett, közepes lángon pirítjuk. A tűzhelyről levesszük. Lisztet és a paprika port elkeverjük benne. Vízzel, csontlével, erőlevessel felöntjük. Összekeverjük. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk. Sózzuk, borssal meghintjük. Zöldeket és a szeklicét hozzáadjuk.
Pirított kenyér kockákkal találjuk.
Csicseriborsó nuggets
Hozzávalók
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 kávéskanál pirospaprika por
1 kávéskanál oregánó
kevés csili por
kevés parajdi só
kevés kubeben bors
2 evőkanál kókuszzsír/ olaj
200 ml natúr joghurt
6 evőkanál majonéz
1/2 BIO citrom leve és reszelt héja
1 doboz csicseriborsó por (készen vehető)
Elkészítés
A csicseriborsót a dobozon levő recept alapján elkészítjük. Hagyjuk kihűlni. Egy nagy tálba bele szórjuk a zsemlemorzsát. Pirospaprikával, sóval, borssal, oregánóval, csili porral összekeverjük. Az olajat/zsírt is hozzáadjuk. A keveréket sütő papírral kibélelt sütőlapra tesszük, 180 C fokon 5 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A kész csicseriborsó masszát, gríz galuska nagyságú darabokra osztjuk. Mindegyiket bemártjuk a joghurtba, majd a kihűlt zsemlemorzsa keverékbe. Egy másik tepsit veszünk, sütő papírral kibéleljük. Az így elkészített csicseriborsó darabokat rátesszük, 5-7 percig sütjük. Majonézt a citrom levével összekeverjük. Találásnál tetejét reszelt citrom héjjal díszítjük. Szódabikarbónás-írós kenyérrel találjuk
Szódabikarbónás - írós kenyér
Hozzávalók
200 g vadköles liszt, vagy rizsliszt
250 g hajdina liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
300-400 ml író
1 kávéskanál parajdi só
Elkészítés
A sütőt elő melegítjük 200 C fokra.. Egy mély tálba összekeverjük a lisztet, sót és a szódabikarbónát. Az írót is hozzáadjuk. A liszttől függően több vagy kevesebb irot adunk hozzá. Össze gyúrjuk. Lisztezett munkalapon kenyeret formálunk. Sütőlapot papírral kibélelünk, a kenyer masszat rátesszük, sütőben ca. 30 percig sütjük. Akkor kész, ha a beleszúrt fogpiszkálót kihúzva, semmi sem ragad rá.
Rumos cseresznye golyó
Hozzávalók
120 g vaj, vagy Ghee
2 db tojás, vagy tojás pótló tápióka
250 g kókuszvirág cukor, vagy stevia
2 kávéskanál Bourbon vanília porcukor
500 g finom zabpehely
60 g kakaópor
6 evőkanál cseresznye (friss, mélyhűtött) apróra vágva
4 evőkanál rum, cseresznyelé, vagy rumaroma
3 evőkanál édes tejszínhab
4 evőkanál reszelt étcsokoládé
Elkészítés
A vajat felolvasztjuk, hagyjuk kicsit lehűlni. Tojásokat a cukorral habosra verjük. A többi hozzávalókat is összekeverjük a masszával. A kezeket megnedvesítjük. A kész anyagból golyókat formálunk. Reszelt étcsokoládéba megforgatjuk, a hűtőbe tesszük. Szép színes papír tálkákban találjuk.
Jó étvágyat!
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest
Szólj hozzá