Mindannyian szeretjük a jó, egészséges ételeket. Főleg, ha gyorsan elkészülnek és pénztárca kímélők is egyben. Nem kíván nagy konyha művészetet, még a kezdő háziasszony vagy „háziember” is sikerrel elkészítheti őket.

Köménymagos leves

kulinaris-izek

Hozzávalók

2 kávéskanál egész köménymag

1 kávéskanál kókuszzsír/olaj

1/2 kávéskanál csicseriborsó vagy köles liszt

250 ml csontlé, erőleves vagy víz

kevés parajdi só

kevés kubeben bors

kevés sáfrányos szeklice

kevés csili paprika por

kevés apróra vágott petrezselyem, koriander, zellerzöld

Elkészítés

A zsírt/olajat felforrósítjuk. Köménymagot beletesszük. Állandó kevergetés mellett, közepes lángon pirítjuk. A tűzhelyről levesszük. Lisztet és a paprika port elkeverjük benne. Vízzel, csontlével, erőlevessel felöntjük. Összekeverjük. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk. Sózzuk, borssal meghintjük. Zöldeket és a szeklicét hozzáadjuk.
Pirított kenyér kockákkal találjuk.

Csicseriborsó nuggets

kulinaris-izek1

Hozzávalók

3 evőkanál zsemlemorzsa

1 kávéskanál pirospaprika por

1 kávéskanál oregánó

kevés csili por

kevés parajdi só

kevés kubeben bors

2 evőkanál kókuszzsír/ olaj

200 ml natúr joghurt

6 evőkanál majonéz

1/2 BIO citrom leve és reszelt héja

1 doboz csicseriborsó por (készen vehető)

Elkészítés

A csicseriborsót a dobozon levő recept alapján elkészítjük. Hagyjuk kihülni. Egy nagy tálba bele szórjuk a zsemlemorzsát. Pirospaprikával, sóval, borssal, oregánóval, csili porral összekeverjük. Az olajat/zsírt is hozzáadjuk. A keveréket sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük, 180 Celsius fokon 5 percig sütjük. Hagyjuk kihülni.

A kész csicseriborsó masszát, gríz galuska nagyságú darabokra osztjuk. Mindegyiket bemártjuk a joghurtba, majd a kihűlt zsemlemorzsa keverékbe. Egy másik tepsit veszünk, sütőpapírral kibéleljük. Az így elkészített csicseriborsó darabokat rátesszük, 5-7 percig sütjük. Majonézt a citrom levével összekeverjük. Találásnál tetejét reszelt citrom héjjal díszítjük. Szódabikarbónás-íros kenyérrel találjuk.

Szódabikarbónás –  írós kenyér

kulinaris-izek2

Hozzávalók

200 g vadköles liszt, vagy rizsliszt

250 g hajdina liszt

1 kávéskanál szódabikarbóna

300-400 ml író

1 kávéskanál parajdi só

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 Celsius fokra.. Egy mély tálba összekeverjük a lisztet, sót és a szódabikarbónát. Az írót is hozzáadjuk. A liszttől függően több vagy kevesebb irót adunk hozzá. Össze gyúrjuk. Lisztezett munkalapon kenyeret formálunk. Sütőlapot papírral kibélelünk, a kenyér masszat rátesszük, sütőben ca. 30 percig sütjük. Akkor kész, ha a beleszúrt fogpiszkálót kihúzva, semmi nem ragad rá.

Rumos cseresznye golyó

kulinaris-izek3

Hozzávalók

120 g vaj, vagy Ghee

2 db tojás, vagy tojás pótló tápióka

250 g kókusz virág cukor, vagy stevia

2 kávéskanál Bourbon vanília porcukor

500 g finom zabpehely

60 g kakaópor

6 evőkanál cseresznye (friss, mélyhűtött) apróra vágva

4 evőkanál rum, cseresznyelé, vagy rumaroma

3 evőkanál édes tejszínhab

4 evőkanál reszelt étcsokoládé

Elkészítés

A vajat felolvasztjuk, hagyjuk kicsit lehűlni. Tojásokat a cukorral habosra verjük. A többi hozzávalókat is összekeverjük a masszával. A kezeket megnedvesítjük. A kész anyagból golyókat formálunk. Reszelt étcsokoládéba megforgatjuk, a hűtőbe tesszük. Szép színes papír tálkákban találjuk.

Jó étvágyat!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest