Olvasóink már megismerkedtek a gyémánttal úgy is, mint jó befektetés és úgy is, mint az ékszerek legdrágább köve. Megismerhették a gyémánt keletkezését, lelőhelyeit, csiszolási formákat és a minősítési paramétereket. A gyémánton kívül, azonban léteznek még a világ legértékesebb anyagai között különleges drágakövek, radioaktív anyagok, antianyag, de még különleges fűszerek is feliratkoztak ebbe a sorba. Most a világ legértékesebb anyagairól olvashatnak.

 

Lássuk, tehát ezeket egyenként!

 

  
Antianyag
6,25 billió $/gramm

Földünk és a Naprendszerünk normális anyagból épül fel. Bolygónkon csak nagyon ritkán, és akkor is csak egészen rövid időre sikerül a tudósoknak antianyagot előállítaniuk. Amikor az antianyag közönséges anyaggal találkozik, megsemmisül mindkettő, és hatalmas energia szabadul fel mágneses sugárzás formájában.

 

 

antianyag

 

 

Antianyag

 

 

 

Kalifornium 252
27 millió $/gramm

 

A Kalifornium 252 ritka radioaktív anyagot, melyet többek között atomfegyverekben és gyógyászati sugárforrásként használnak, az 1950-es években felfedezték fel.

 

 

Kaliformium

 

 

Kalifornium

 

 

 

Gyémánt
55.000 $/gramm

 

Ásványtanilag a gyémánt szénatomokból épül fel, épp úgy, mint például a grafit. A gyémánt kristályszerkezete azonban különleges

rácsszerkezetű, a szén legkeményebb formája.

 

 

gyémánt

 

 

Gyémánt

 

 

 

Trícium
30.000 $/gramm

 

A trícium a hidrogén radioaktív formája, mely a kozmikus sugárzások hatására jön létre. A kutatásban ezt használják a fúziós reaktorok és a neutron generátorok. Radioaktív bomlásterméke rendkívül veszélyes, mert nem tud áthatolni az emberi bőrön. Belső sugárterhelést okoz a belélegzése.

 

 

Trícium

 

 

Trícium

 

 

 

Taaffeite
20.000$/gramm

 

A taaffeite drágakövet 1945-ben fedezte fel gróf Edward Taaffee. A taaffeite az első ismert drágakő, mely nagy részben berilliumból és magnéziumból áll. Jelenleg az egyetlen felhasználási módja a drágakő.

 

 

taffeite

 

 

Taffeite

 

 

 

Painite
9.000$/gramm

 

A painite kristályt az 1950-es években fedezték fel Mianmarban. Egészen a közelmúltig összesen három darab painite drágakövet találtak, azóta ez a szám 25-re emelkedett.

 

 

Painite

 

 

Painite

 

 

 

Plutónium
4.000$/gramm 

 

A plutónium egy radioaktív elem, mely fontos szerepet játszik az atomenergia felszabadulásában. Ez a mérgező, gyúlékony és radioaktív anyag csak nyomokban fordul elő a természetben. Békeidőben atomreaktorokban, háborúkban atombombák gyártásához használták.

 

Plutónium

 

 

Plutónium

 

 

 

Orrszarvú szarv
110$/gramm

 

Kelet-Ázsiában úgy tartják, hogy az orrszarvú szarva egyike a három immunerősítőnek. Az orvosi kutatások szerint azonban semmi alapja a porrá zúzott orrszarvú szarv gyógyászati értékének.

 

 

orrszarvú szarv

 

 

Orrszarvú szarv

 

 

 

Platina
60$/gramm

 

A platina egy olyan különleges anyag, melyet a fogyasztási cikkek több mint 20%-a vagy tartalmaz, vagy előállításához használnak. Megtalálható ékszerekben, katalizátorokban, elektronikai eszközökben, épp úgy, mint a rák ellenes gyógyszerekben.

 

 

Platina

 

 

Platina

 

 

 

Ródium
58$/gramm

 

Ez egy erős, kemény fém, melyet gyakran használnak arra, hogy javítsa más fémek keménységét és vezetőképességét.

 

 

Ródium

 

 

Ródium

 

 

 

Arany
56$/gramm

 

Az arany még a legtöményebb sósavban, kénsavban sem oldódik, ezért a nemesfémek királyának nevezik. Mivel az arany visszaveri az infravörös sugárzást, ezért aranyfóliaként például képes megvédeni a felhőkarcolókat a nap melegétől.

 

 

Arany

 

 

Arany

 

 

 

Sáfrány
11$/gramm

 

A sáfrány a világ legdrágább fűszere, melyet már az egyiptomiak is használtak, hatása afrodiziákumként is ismert. A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért rendkívül drága, értéke az aranyéval vetekszik.

 

 

Sáfrány

 

 

Sáfrány

 

 

 

 

Forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/10-dragako-amely-ritkabb-a-gyemantnal/

 

Elérhetőség:

Dr. Marczi Erika

 

+36 30/280-7475

emarczi@hu.inter.net