1950-től ünneplik az európai bútorkereskedők szövetsége. Magyarországon 1994 óta tartják. Célja, hogy a lakókörnyezetünket megszépítsük és erre a megfelelő lehetőségeket megkapjuk.

A lakókörnyezetünk elárulja azt is, hogy milyen személyiségek vagyunk. Miket szeretünk, és mit helyezünk előtérbe az életünkben. Így már nem csak az igaz, hogy madarat tolláról, embert barátjáról….hanem az is, hogy embert lakásáról.

Minden évben megalkotják a lakberendezési trendeket, amik abban az évben a legsikeresebb lakásfelújítási módok voltak. A 2020-as évben ilyen volt: vintage kiegészítők, tengerészkék szín használata, virágos tapéták, baldachinos ágy, ívelt kanapék, hogy csak egy párat említsek. Mindegyik elem azt gondolom, hogy a saját ízlés világunkra alakítható, hiszen már nagyon sok módon használhatjuk ezeket a trendeket. Joggal várjuk vajon az idei évben milyen trendek jönnek ki, hiszen a karantén alatt tapasztalhattuk, hogy az embereknek nagyon sok idejük volt arra, hogy felújítsanak, alakítsanak környezetükön.

A lakásfelújításokban különböző segítségeket hívhatunk életre, hogy az a tér, ahol élünk igazán otthonos, megfelelő legyen számunkra. Életünk nagy részét töltjük ebben a környezetben, amit joggal szeretnénk a legjobbra formálni. Ebben segít például a Feng-shui is.

A feng shui egy kínai lakástervezési módszer. A szavaknak a jelentése a szél és víz. Ennek a két elemnek a harmonikus működését igyekszik megteremteni a lakásban, hogy az energia áramlása kiegyensúlyozott legyen otthon. A megfelelő chiről igyekszik gondoskodni a terekben. Célja, hogy rendet is teremtsen. A rend által mi is jól vagyunk és jól működünk.

Jöjjön akkor egy-két jó ötlet, ami segíthet a lakás jó légkörének kialakításában:

L alakú szobában, a belógó sarokba tegyünk egy növényt vagy akasszunk fel egy kristálygömböt, érzékelni fogjuk, hogy jobb a hely légköre.

Hálószoba esetén azt kell figyelembe venni, hogy ne legyen zajos és az ajtóra az ágyból is jól rálássunk. Ha közel van az ablak, tegyünk az ablakba egy kristálygömböt.

A konyhának nagynak és levegősnek kell lenni. A tűzhely az anyagi bőséget segíti, legyen mindig tiszta és központi helyen.

Étkező asztalnál fontos, hogy vagy kör alakú vagy pedig olyan asztal legyen aminek van sarka.

A nappaliban ne legyen háttal az ülőhely, mert elveszi az adott embernek az energiáját.

További ötletekért olvassunk utána és igyekezünk megfogadni, tapasztalhatjuk majd hatásait. Ha van kedvetek, írjátok meg nekünk.

Mitruczky Szandra