Várandósság, szülés, inkontinencia.

 

Kedves Unokára vágyó Nagymama Jelöltek! Ezt a cikket nem a babatervezőknek és nem is a kismamáknak írtam. A gyermekvállalás, a várandósság és az anyaság csodálatos élmény. Minden nőnek meg kell tapasztalnia, csak úgy lesz teljes az élete. Semmiképpen nem szeretném megijeszteni a fiatal még nem szült nőket. A nemzetközi kutatási és statisztikai adatok azonban tények. Ezért Neked, akiknek lánya vagy menye van, és szeretnéd egészséges, boldog édesanyaként látni őt tudnod kell, hogy miután elolvastad a cikket felelősséged van abban, hogy minden ijesztgetést mellőzve küldd el egy intim torna tanfolyamra! Esetleg lepd meg egy tanfolyami belépővel! Ha elolvasod a cikket, tudni fogod, hogy miért kérem ezt.

 

És most jöjjenek az elrettentő adatok!

 

Az inkontinencia nem csak a hüvelyi szülés számlájára írható, hanem maga a várandósság is nagy szerepet játszik a kialakulásában. A 40 hét alatt bekövetkező hormonális, a kötőszöveteket is érintő, és az egész testre kiterjedő változások szoros összefüggést mutatnak a várandósság alatti és a szülés után jelentkező inkontinencia megjelenésében. A növekvő méh nyomást gyakorol a hólyagra és megváltoztatja annak helyzetét. A gyarapodó testtömeg a hasűri nyomás megnövekedésével jár, és ez növekvő megterhelést jelent a gátizmoknak.

 

 

Gátizomtorna a várandosság alatt

A statisztikák nem túl biztatóak, de tudnotok kell, hogy azokra a nőkre vonatkoznak, akik nem végeztek a babatervezés vagy legkésőbb a babavárás időszakában gátizom tornát. A stressz inkontinencia a várandós nők 85%-nál fordul elő. 22%-uknál közvetlenül a szülés után jelenik meg először és 4-19%-uknál a gyekmekágy időszakában jelentkezik. (Már tudjátok, hogy a stressz inkontinencia a tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor akaratlanul bekövetkező vizeletvesztés.) Azok a nők, akiknek már a várandósságuk előtt is volt vizelet inkontinenciája, valószínűbb, hogy továbbra is inkontinensek maradnak a szülést követő 6 hét – 6 hónap közötti időszakban is. Az inkontinencia hosszú időn át megmaradhat az olyan nők 92%-ánál, akik a várandósság során ill. szülés után váltak inkontinenssé. 5 évvel a szülés után még mindig fennállhat a probléma. Akiknél 3 hónappal a szülés után megszünnek a tünetek, 5 évvel később 45%-nál újra megjelennek.

 

A nemzetközi kutatások azt is egyértelműen bebizonyították, hogy a várandósság alatt rendszeresen végzett gátizom torna hatására csökken a stressz inkontinencia előfordulása. A fiatal nők sok későbbi problémát megelőzhetnek, ha már a babatervezés időszakában megtanulják a gátizom gyakorlatokat. Az intim tornát a szülés napjáig lehet végezni. Szülés után a gyors felépülés és gáti regeneráció érdekében már másnaptól lehet folytatni, persze csak szépen, finoman fokozatosan.

 

 

Várandóság és a szülés utáni sex

 

Tény, hogy a gátizom tornát végző újdonsült anyukák hamarabb lesznek nyitottak a szexuális együttlétre és több örömet is lelnek benne, mint nem tornázó társaik. Ez pedig a párkapcsolat szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható.

 

(Cikkemben K.Baessler, B. Schüssler: A terhesség és a szülés hatása a medencefenékre című munkáját, és saját gyógytornász tapasztalataimat vettem alapul.)

 

 

Haness Rita

gyógytornász, gátizom tréner

BEMER és SONO terapeuta

 

Testszerviz tanácsadó

Tel.: +36 30 661 7576

 

www.harmoniagyogytorna.hu