Pásztor Anni ajánlata

Nyár van, ragyogó napütés, de a rekkenő hőséget elviselni nem könnyű, így biztos te is arra törekszel, hogy az öltözködéseddel is komfortosabbá tedd a mindennapjaidat.

 

Mik azok a nyári textíliák?

Batiszt, puplin, flokon anyagok, amiket leginkább ing, blúz, ruha készítésére használnak. Közös jellemzőik, hogy nagyrészt természetes alapanyagokból gyártott kelmék, amiket viscose elemi szálakból szőnek. Így ezek sokban hasonlítanak a pamut termékekre, vagyis jól moshatók, jó nedvszívók, remekül szellőznek – azaz testbarát textíliák. A nyári nagy melegben tulajdonképpen hűsítenek – “különleges légkondi”.

 

Milyen anyagok hűsítenek?

A nyári nagy melegben tulajdonképpen “különleges légkondiként” hordhatod például a
muszlint: laza és könnyű szövésű anyagtípus, áttetsző selyem anyag egyszínű és nyomott mintával is gyönyörű. Lehet hímzett, bordűrös, színátmenetes és még sokféle díszítésű. Blúzok és ruhák kedvelt anyaga, mivel túl átlátszó, így bélést igényel, de ha saját magával bélelik, megtartja lágy romantikus jellegét.
Selyem: ez a kategória elsősorban olyan lágy, selymes tapintású anyagokat jelent, amik viszkózból,  műszálból és hernyóselyemből készülnek. Elsősorban ruhák, blúzok kedvelt anyaga, sokféle fazon készíthető belőlük. Mivel minta- és színválasztéka óriási, így mindenki megtalálhatja a kedvencét, ha selymet akar.

 

 

És a lenvászon?

Természetes, növényi eredetű szálasanyag a len, mely a mai napig töretlenül őrzi népszerűségét. Már az ősember is hasznosította a vadlen rostját és a magját, s az öltözködésben is a kezdetektől fogva használták a lenvásznat. Az egyiptomiak a múmiákat is ebbe az anyagba tekerték. Tulajdonképpen innen terjedt el Európa felé ez a növény.

 

A pamut is nyári?

Igen, mindenképp, s az egyik legősibb alapanyag, egyben bár igazán uralkodóvá az 1700-as években vált, hisz feldolgozásához az ipari gépek ekkortól terjedtek el. A pamut a gyapotnövény magházát burkoló szőrzetszerű szálak megnevezése, s a textiliparon kívül még vattát, étolajat, takarmányt is készítenek belőle. A leggyakoribb pamutfajták megnevezése a teljesség igénye nélkül: pamut batiszt, puplin, kordbársony, damaszt, denim, farmeranyag, frottír, gabardin, karton, oxford, bársony, flanel…
Az elasztikus pamut szatén méteráru anyagok kiválóan alkalmasak arra, hogy a nyári melegben is csinosan és kiváló komfortérzettel vehes részt akár egy esküvőn!

 

Öltözz hát a nyári forróágban is kiváló minőágű textíliákba, légy vidám és elegáns a nyarat szolgáló anyagokból kézült ruhákban.

 

Pastor Anni
divattervező
+36 30 971 0555
annipastor@gmail.com
 
www.annipastor.hu