3 élet, 3 sors, 3 rendkívüli történet. 

Minőségi reality, azoknak, akik szívesen merülnek el mások legféltettebb történeteiben.


Kukkolni izgalmas. Mondjon bárki bármit, igenis az ember alaptermészetében ott van a kíváncsiság. Szeretjük tudni mi van másokkal, szívesen belelátnánk egymás életébe, érdekelnek bennünket mások titkai, sérelmei, a sikerük receptje. 

Ezt a természetes emberi kíváncsiságot lovagolták meg a nagy kereskedelmi csatornák, amikor bő két évtizede útjára indították az első magyar valóságshowt a Big Brothert, meg a már megszámlálhatatlan szériát megért VV-t. Persze a legtöbb néző egy-két szezon után rájött, hogy hiába minden igyekezet ebben nem lesz sok újdonság, és túl sok hozzáadott értéket sem kapnak majd a bezártságot vállaló, általában alacsony intelligencia szintű társaságtól. Így a reality kifejezés kapott egy jó kis negatív szájízt. A reality ciki. 

Vagy mégsem? 

Erre az általános alapvetésre egyre gyakrabban cáfolnak rá az online tartalom gyártók, akik újra definiálták a valóságshowt, és inkább egy ismeretterjesztő, kultúra közvetítő szerepet adtak a műfajnak a korábban tapasztalt vásári mulatságokat idéző szórakoztatás helyett. 

Egy ilyen bevezetés után gondolom egyértelmű, hogy én, ennek az ajánlónak a szerkesztője igazi modernkori reality rajongó vagyok. Nincs mit tagadni, tényleg így van!

Ebben a cikkben három személyes nagy kedvencemet osztom meg veletek, melyek mind-mind valamilyen más okból tettek rám igazán mély benyomást. 


Életem az ultraortodox közösségen túl 


A már második évadot megélt sorozat Julia Haart az Elite World Group ultraortodox zsidó közösségből származó vezérigazgatójának és felnőtt gyermekeinek életét követi nyomon. Julia negyven éves is elmúlt, amikor az állandó depressziója és öngyilkos gondolatai elől menekülve úgy döntött, hogy szakít addigi életével, hátra hagyja azt a szigorú zsidó közösséget, mely egyszerre börtön és a biztos háttér is volt számára. Elhagyta a gyermekeit, a családját, a közösségét, hogy New Yorkban új életet kezdjen. Bizonyos tekintetben ennek az újrakezdésnek a részleteit homály fedi. Az akkor megélt küzdelmeket és a sikerhez vezető utat nem látjuk, mégis valódi bepillantást nyerhetünk egy ilyen döntés meghozatalának a hátterébe, és láthatjuk azt az éles kontrasztot, ami egy szélsőséges zsidó közösség és egy másik véglet a new yorki felső tízezer gondolatan élete között húzódik. Sokszor Julia és gyermekei éppen ebben a kontrasztban őrlődnek, nehéz döntéseket hoznak a szabad élet és a vallás tekintetében, teszik ezt úgy, hogy közben szerethetőek, szórakoztatóak, emberiek maradnak. 


Katinka 


Milyen lehet egy élsportoló élete? Milyen lehet az ország egyik legismertebb, legelismertebb élsportolójának az élete? Az Iron Lady: háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok magyar úszónő Hosszú Katinka az az első olyan versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban. Aki egyszer elmondhatta magáról, hogy ő a legjobb a világon. Eredményei alapján mindenki ismeri. Egy ország, a nemzetközi sportvilág. De emberként mennyit láttunk belőle? A sikerek mögött húzódó munkáról, a lemondásról, a kemény döntésekről, a nagy dilemmákról? Kivételes lehetőséget biztosít számunkra a Hosszú Katinka életéről készült, két éven át forgatott dokumentumfilm: láthatjuk hogyan „készül” a siker, és mivel jár, ha az ember valamiben a legjobbá válik. 


Első kézből: Caitlyn Jenner


„Caitlyn Marie Jenner (született William Bruce Jenner; 1949. október 28. –) amerikai médiaszemélyiség, olimpiai aranyérmes tízpróbázó.” – olvashatjuk a wikipedián, ha rákeresünk a Kardashian család által Magyarországon is ismerté tett valaha volt sportlegendára. Caitlyn, akit élete 65 évében férfiként tartottak számon 2015-ben kiállt a nagy nyilvánosság elé és bevallotta, hogy hiába két házasság, meg hat gyermek ő voltaképpen sohasem érezte jól magát férfiként a bőrében.

Ahhoz, hogy ezt a dokumentumfilmet megnézzük nem kell LMBTQ szimpatizánsnak lennünk. Nem kell, hogy egyetértsünk Bruce Jenner döntésével, vagy hogy elfogadjuk és elismerjük őt Caitlynként, de bárhogy is vélekedünk ebben a témában úgy hiszem hasznos lehet, ha első kézből hallunk egy olyan történetet, ami egy nem szokványos, áldozatokkal járó, nehéz és még a családon belül is nagy megosztottsággal járó döntést mutat be. 

Hiszen pont ettől izgalmas a reality műfaja, úgy ismerhetünk meg számunka idegen világokat, hogy semmit sem kockáztatunk, legfeljebb az időnket, amit a képernyő előtt töltünk.