A 72-es szabály

Rothschild bárót egy alkalommal arra kérték, nevezze meg a világ hét csodáját. Azt felelte: "Nem tudom őket felsorolni, de azt biztosan tudom, hogy a világ nyolcadik csodája a kamatos kamat."

Ki ne szeretné, hogy a megspórolt, félrerakott pénze gyarapodjon, és ne veszítsen az értékéből?

Az elmúlt 18 hónapban a közbeszédben is általánosak lettek az infláció és kamat kifejezések, és sokakat foglalkoztat ez kérdés. Nem csak magánszemélyeket, hanem intézményeket, vállalkozásokat is. Egy ilyen bizonytalan gazdasági környezet, sokakat arra ösztönöz, hogy olyan értéket vásároljanak, amiben megőrizhetik a pénzük vásárló erejét, és ha jól „kufárkodnak”, akkor még hozamot/kamatot is magukénak tudhatnak. Ilyen érték lehet pl.  az ingatlan. Az ingatlan vásárlása mégmindig a „menekülő útvonal”. Pedig nem is olyan régen láttuk, hogy az sem egy kockázat mentes, és mindig értéknövelő beruházás. 

A napokban kerestek meg azzal a kéréssel, hogy számoljuk végig pár befektetési lehetőséget, amelyekben a fő hangsúly egy megcélzott kamat/hozam elvárás volt. 

Első lépésként a számításokat csak a számok tükrében tekintettük át, nem vizsgáltunk semmi egyéb körülményt. 


Nagyon könnyű volt ez a feladat, a 72-es szabály segített a számításban. Jó lenne, ha többen ismernék, és mivel nem egy bonyolult matematikai műveletről van szó, bárki még fejben is tud vele számolni. Azért is jó ismerni, mert ha a pénzünk gyarapításával kapcsolatban megvan a célunk, és kíváncsiak vagyunk, hogy ezt mennyi idő alatt érhetjük el, és milyen kamatok/hozamok mellett, akkor reálisabban tudjuk felmérni az ajánlatokat, és lehetőségeket.  De nézzük a képletet:     

                   

Egyszerűbben: 72-t osztani a várható kamattal/hozammal és a T (time) megmutatja, hogy nagy valószínűséggel mennyi idő alatt duplázódik meg a befektetett összeg. Pl: 

1.000.000,- Ft-ot fektetünk be 8%-os kamatra. 9 év kell ahhoz, hogy 2.000.000,- Ft legyen a számlánkon.                                                                                                                                                                                                                                                                          

A szabály több mindenre alkalmazható (pl: inflációs hatások számítása, megtérülés számítása stb.) A számítások elvégzésénél törekedjünk arra, hogy reálisan mérjük fel az adott befektetési eszköz várható kamatát/hozamát. 

Visszatérve a fenti esetre, a cél egy kisebb ingatlan megvásárlása volt, amit bérbeadás céljára vásárolnának meg hitel felvétele mellett. A kérdés az volt, hogy mikorra térül meg ez a beruházás?

Érdemes-e ebben gondolkodni, és egy plusz terhet bevállalni? 

A szabály nem számol a költségekkel, kockázatokkal és az élet adta kihívásokkal. A szabály segít a tervezésben, és abban is, hogy reálisan mérjük fel a lehetőségeinket és azokat a céljainkhoz igazítsuk. 

Használják ezt a szabályt bátran, hiszen olyan egyszerű!