Az egészségesebb bundáskenyér nyomában
Az étrendünk sokszínűsége és az étkezési preferenciák széles skálája miatt előfordulhat, hogy valaki “tojástalan” étrendet követ, legyen szó vegánokról, tojásallergiásokról vagy azokról, akik egyszerűen csak nem szeretik a tojást.

Ebben a cikkben olyan különleges fogásra fókuszálunk, amely a hagyományos bundáskenyér újra gondolt változata - a tojástalan bundáskenyér. Ismerjük meg, hogy mi teszi ezt az ételt egészségesebbé, és hogyan élvezhetjük az ízét anélkül, hogy lemondanánk a klasszikus bundáskenyér kényeztető ízvilágáról.

Mi a baj a tojással?
A tojás – különösen a tojássárgája – rengeteg koleszterint és telített zsírokat tartalmaz.

A telített zsírok és a koleszterin kapcsolata az egészséggel hosszú ideje intenzív kutatás tárgya, és sok orvosi szervezet és egészségügyi szakértő egyetért abban, hogy a túlzott fogyasztásuk számos egészségügyi problémához vezethet. Leggyakrabban szív- és érrendszeri betegségekkel, magas vérnyomással és elhízással hozzák kapcsolatba.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság (eredeti nevén American Heart Association) és más egészségügyi szervezetek javasolják a napi telített zsírbevitel korlátozását, hogy minimalizálják a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A továbbiakban egy olyan tojástalan bundáskenyér receptet hoztam, amely teljesen növényi alapanyagokból készült (vegán), viszont mind ízében, mind állagában, mind színében megtévesztésig hasonlít a klasszikus bundáskenyérre.

Jó főzést és jó étvágyat kívánok!

Kardos Bálint
Vegán séf, kitchen coach

 



 

Tojástalan bundáskenyér recept
Tojástalan tojáslé alaprecept
Hozzávalók:
●     100g csicseriborsó liszt

●     30g kukoricaliszt

●     10g tápiókaliszt

●     10g sörélesztőpehely

●     5g himalájai fekete só (magas kéntartalma miatt ez adja a tojás illatot)

●     10g kurkuma

●     5g fűszerpaprika

●     5g fokhagyma granulátum

●     Só, bors ízlés szerint

●     50g rizstejszín

●     20ml olívaolaj

●     30-50g víz (a tökéletes állag beállításához)

●     5g agavé szirup (helyettesíthető bármilyen növényi sziruppal vagy mézzel)

Elkészítés:
Öntsd egy tálba a száraz hozzávalókat.
Add hozzá a rizstejszínt, az olívaolajat, a vizet és az agavé szirupot.
Dolgozd össze addig, amíg egy teljesen homogén, palacsintatésztához hasonló állagú keveréket kapsz.

Tojástalan bundáskenyér recept
Elkészítés:
Hevíts fel egy serpenyőben olajat. Lehetőleg olívaolajat használj.
Forgasd meg a kenyeret az előzőleg elkészített “tojástalan tojáslé” -ben – pont úgy, mintha egy klasszikus bundáskenyeret készítenél.
Sütsd ki olajon, serpenyőben – akárcsak egy klasszikus bundáskenyeret.