Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Az ország kertésze

Írta: Csak a Nőknek Magazin 2018/04/16 0 hozzászólás Sikersztorik,

Bálint György

 

Nevét egy ország ismerte meg, amikor a média reflektor fényébe került. Fantasztikus tudása és elképesztő vitalitása lenyűgözi közönségét. Facebook oldalát több mint 400 ezren követik. Sokat látott, sokat megélt. A történelem sem őt, sem a családját nem kímélte. De nem ez határozza meg az életét. A munkája szerelmese. Mindent tud, amit a növénytermesztésről, kertgondozásról tudni kell. 17 éves korában jelent meg az első írása. Életét végigkísérte az újságírás, lapszerkesztés.  Televíziós műsorok állandó munkatársa, főszerkesztője volt. A mai napig publikál, előadásokat tart, viszi a tudást ahová csak hívják. Bárhová megy, mindenhol rajongással fogadják. Ő az ország kertésze, akit Bálint gazdaként ismernek.

 

 

 

 

Hogyan lett újságíró?

 

Az első cikkemet a Mátra növényvilágáról írtam, és a Gyöngyösi Hetilapban jelent meg. Még csak 17 éves voltam. De akkor még nem az újságírást választottam. Kertészmérnök, mezőgazdasági mérnök diplomám van. Évekig a szakmámban dolgoztam. 1969-től 1981-ig szerkesztettem, és voltam főszerkesztője szaklapoknak. A Magyar Televízió Ablak című műsorához közvetlenül a nyugdíjba menetelem után kerültem. Peták István hívott mezőgazdasági, környezetvédelmi, kertészeti témák bemutatására. Szép és hasznos időszak volt. Nagyon szerettem a stábot, akikkel együtt dolgoztunk. Vannak, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Fontos a számomra a hiteles tájékoztatás. Mai napig nagy gonddal készítem el a cikkeimet. Tudom, mekkora felelősség, hogy mi jelenik meg nyomtatásban. Nem ritka, hogy szaklapokban pontatlan információkat publikálnak. Ezzel pedig károkat okozhatnak. Ez helytelen tendencia.

 

 

 

 

Mi a legfontosabb, amit a földdel foglalkozóknak tudni érdemes?

 

Magyarországnak értékes termőföldjei vannak és van egy olyan kincse, ami kevés országnak adatik meg. Ez pedig az édesvíz készlet, amivel öntözni lehet. De úgy tűnik, hogy ennek a jelentőségét kevesen ismerik fel. Pedig a klímaváltozást tudomásul kell venni. Az időjárás szélsőséges viszonyai nagyon befolyásolják a gazdaságok életét. A hosszú tél, a késői tavaszodás, az aszályos nyár megpróbáltatásokat jelentenek a gazdák számára. Az alkalmazkodás elkerülhetetlen, aminek egyik kulcsa az öntözésben rejlik. Ebben mindenképpen változásra van szükség. A föld kizsigerelése beláthatatlan károkhoz fog vezetni. Az ország termőföldjének 75 %-án csupán négy növényt, búzát, kukoricát, napraforgót és repcét termesztenek. Alig termelnek takarmánynak való növényeket. Apám földjein annak idején legalább 15 féle növény termett. Az volt a megfelelő gazdálkodás.

 

 

 

 

1,5 millió hektár jó legelője van az országnak. De a juhtenyésztés drasztikusan csökken. A szarvasmarha állomány szintén komoly ütemben fogy. Az állattenyésztés hanyatlani látszik. Magyarország a lovak országa volt. Néhány évtizede még 1,5 millió ló élt hazánkban. Van tehát nagyon sok ágazat a gazdálkodásban, ami kiaknázatlan kincsként vár jobb időkre. A gazdaságpolitikának fel kell ismernie, hogy a döntéshozatalnak követnie kell a változásokat. Az is fontos, hogy a döntéshozók valódi szakemberek legyenek, akik ismerik az ok-okozati összefüggéseket, a gazdálkodás tudományát.

 

 

 

 

A környezettudatosság, a vegyszermentes gazdálkodás jelentősége érezhető?

 

A környezetvédelem nagyon fontos. Nem csak a klímaváltozás következményeire kell figyelni. A modern gazdálkodás alapja, a ciklikusság figyelembevétele, helyreállítása. Ez az élet egészségének követelménye. A szerves anyagok komposztálása, a talaj humusztartalmának, termőképességének növelése, záloga a termőföldek minőségének. Ebben értünk el haladást, de még nagyon messze vagyunk a megoldástól. Az állattenyésztésből származó állati trágya felhasználása sem elégséges, ráadásul a trágya megfelelő kezeléséről is gondoskodni kell. A természetes körforgás biztosítása a környezetvédelem része.

 

 

 

 

Számos elismerés, kitüntetés birtokosa. Mit jelentenek a díjak?

 

Öröm a díj. Elismerése a munkának. De az az igazság, hogy nem ezen múlik az élet. A Prima Primissima díj igazán megtisztelő, amit 2017-ben kaptam. Amire büszke vagyok, az a Hazám-díj, amit szintén 2017-ben adományoztak nekem. A díjak elsősorban azt jelentik, hogy még jobban ösztönözzenek a magas szakmai minőségre és természetesen kötelezettséggel is járnak, amit fel kell vállalnom.

 

 

 

 

A következő generációnak át lehet adni a staféta botot?

 

Igen, bár talán nem a legfiatalabb korosztály a legnyitottabb. De valljuk be, kell egyfajta tapasztalat és érettség ahhoz, hogy a nem könnyen észrevehető körülmények együtthatását felismerjük. A nagyobb gond az, hogy az agrárpolitika, a gazdaságpolitika nem veszi ezt olyan mértékben figyelembe, ahogy arra szükség lenne. A Kárpát-medence és Magyarország kiváló természeti adottságokkal bír. Vétek lenne elherdálni azokat a kincseket, amik az ország jó adottságait jelentik.

 

 

 

 

Mi a legfontosabb tendencia?

 

Több mint 1 millió kiskert van az országban. Ez nagyon jelentős szám. Nagy hagyománya van a kistermelésnek. A piaci forgalomba kerülő zöldségnek, gyümölcsnek, szőlőtermésnek a 25%-a még ma is kistermelőktől származik. Ahogy az is megfigyelhető, hogy a városba áramlás mellett, egyre több városi költözik vidékre, kezd gazdálkodni. Ahogyan a biogazdaságok is szaporodnak. A hobbikertek is működőképesek. Sok család örül a saját maga által termesztett paradicsomnak, salátának. Ezekben a családokban a fiatalok, a gyerekek is megtanulhatják a föld szeretetét. Ez pedig reményteli dolog. A nők szerepe ebben is jelentős. A városi ember sem különülhet el a természettől. A szabad levegő, a kirándulás, a kiskert, akár egy zsebkendőnyi terület gondozása is öröm forrása. Az egészséges élet, a természet szeretete, a bennünket körülvevő környezet megóvása alapvető emberi érték kell legyen. Ehhez pedig ismerni kell a természet működését és meg kell tanulni együtt élni vele.

 

 

 

 

balintgazda.hu

 

 

képforrás:

https://www.facebook.com/balintgazda/

https://pixabay.com/

 

 

Szólj hozzá!