Biogazdálkodás és ami mögötte van 


Többségében még a mai társadalmi berendezkedés mellett is megmaradt az a tradicionális szereposztás, hogy a táplálás, a család táplálékának kiválasztása, beszerzése és elkészítése jellemzően a nők feladata. Éppen ezért meghatározó szerepünk van abban, hogy milyen élelmiszerek kerülnek az asztalunkra. Az, hogy milyen élelmiszert választunk, az nem csak az egészségünkre van jelentős hatással, hanem a környezetünk állapotára is!  A termékek jellemzői mellett érdemes megismerni azok előállításának körülményeit is. 


Az ellenőrzött biotermelésre – hivatalos elnevezéssel: ökológiai termelésre – vonatkozó szabályokat elsődlegesen hazánkban is az Európai Unió rendeletei határozzák meg és minden olyan gazdasági szereplőre vonatkoznak, akik az ökológiai termékek előállításában, elkészítésében és forgalmazásában részt vesznek.  Lássuk milyen alapelvekre épül ez a fenntartható gazdálkodási rendszer: 


Az ökológiai termelés

  • tiszteletben tartja a természetes rendszereket és ciklusokat, megőrzi és javítja a talaj, a víz, a levegő állapotát, a növények és az állatok egészségét és ezek egyensúlyát;
  • megőrzi a természeti tájelemeket (pl. fa- és bokorcsoport, kis kiterjedésű tó);
  • felelőségteljesen használja az energiát, a vizet, a talajt, a szerves anyagokat és a levegőt;
  • nem alkalmaz a környezetre, az emberi egészségre, a növények egészségére, illetve az állatok egészségére és jólétére nézve ártalmas eljárásokat;
  • élő szervezeteket és mechanikai termelési módszereket alkalmaz;
  • a növényeket élő talajban termeszti, az állatokat a takarmány előállításához és a trágya elhelyezéséhez szükséges földterület rendelkezésre állása esetén tart, az akvakultúrás tevékenység során nem aknázza ki a vízi erőforrásokat;
  • kizárja (az állatgyógyászati készítmények kivételével) a GMO-k, valamint a GMO-kból vagy GMO-k felhasználásával előállított termékek használatát;
  • csak szükség esetén és korlátozott mértékben veszi igénybe a gazdaságon kívülről származó anyagokat és akkor is csak természetes anyagokat, szereket, ásványi eredetű trágyákat;
  • kizárja az állatok klónozását, a mesterségesen létrehozott állatok tenyésztését és az ionizáló sugárzást és
  • biztosítja az állatok magas szintű jólétét.


A természeti rendszerek megóvásán, működésén alapuló biogazdálkodás tehát hozzájárul a környezet- és az éghajlat védelméhez, a magas szintű biológiai sokféleséghez, a méreganyagoktól mentes környezeti állapot eléréséhez, a talaj hosszú távú termőképességéhez, a rövid értékesítési láncok kialakulásának- és a helyi termelés ösztönzéséhez, a ritka és őshonos, kihalás által veszélyeztetett fajták megőrzéséhez, mindezek által végső soron a hosszútávú élelmiszerbiztonsághoz.


A biogazdálkodás nem csupán egy árutermelő gazdálkodási módot, hanem egy tudatos életformát jelent.



Dr. Sipos Nikoletta

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

társadalmi kapcsolatokért felelős munkatársa