Ezt csípni fogod: chilis édességek a hűvös őszi napokra


A chilit egy olyan univerzális csodaszer, ami számos egészségügyi problémára jelent megoldást, illetve fogyasztásával hatékonyan megelőzhető a baj. A chili kapszaicin tartalmának köszönhetően fertőtlenítő hatással bír, segítséget nyújt a gyomorfekély esetén, elősegíti az emésztőnedvek termelődését, csillapítja a fájdalmat és az ízületi gyulladásokat, daganatellenes hatással bír és felgyorsítja a vérkeringést, valamint természetes belső fűtőanyagként is működik, mivel növeli az ember testhőmérsékletét, ami pedig a méregtelenítéshez járul hozzá. 

Ez a jellemző nyáron igazi izzasztó perceket okozhat a csípős ízek szerelmeseinek, sokan ezért nem is fogyasztanak 30-40 fok környékén chilit, de ilyenkor a hidegebb őszi, téli napokon egy kis extra fűtést mindenki értékelni szokott, így előtérbe kerülnek a csípős receptek.

Én most arra gondoltam, hogy a klasszikus halászlé, chilis-sütőtökkrémleves és a sültes receptek helyett néhány igazán klassz édességet ajánlok nektek.

A csoki és a chili egy mindig jól működő párosítás, amivel garantáltan bárkit levehettek a lábáról. Három verzióban mutatom meg nektek ezt az örök klasszikust, egy forrócsokiban, egy kekszben és egy sajttortában.

Lássuk!


Chilis forrócsoki 

Hozzávalók: 

10 dkg étcsokoládé (70-80 %-os)

3 dl tej

fahéj

ízlés szerint friss chili vagy chilipor

fél teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés: 

A tejet a fűszerekkel felforraljuk, és belekeverjük a lereszelt vagy nagyon apróra felvágott csokoládét. Elkeverjük, és tíz percig állni hagyjuk. Felvert tejszínhabbal vagy magában szürcsölgetjük el. 


Extra csokis-chilis keksz 


Hozzávalók: 

120 g jó minőségű vaj

2 darab nagyobb tojás

200 g cukor

porcukor a hempergetéshez

220 g liszt

50 g holland, cukrozatlan kakaópor

1 csapott teáskanál sütőpor

1 teáskanál chilipor

1 teáskanál őrölt fahéj

1 tábla 85%-os étcsokoládé 

Első lépésként a sütőt melegítsük fel 180 fokra. A száraz hozzávalókat – liszt, cukor, kakaópor, sütőpor, chilipor és fahéj – szitáljuk át egy tálba, majd rakjuk félre. A csokoládét vágjuk apró kockákra. A vajat és a cukrot habverő segítségével habosítsuk ki, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat is. Ezután mehet bele a száraz hozzávalókból álló tál tartalma, de csak óvatosan, hogy homogén állagot kapjunk. Ezután borítsuk bele az összedarabolt étcsokoládét, majd, ha jól keverjük össze és, körülbelül húsz percre tegyük a hűtőbe.

Ha letelt az idő, akkor vegyük ki és formázzunk kis golyókat a masszából, melyeket végül porcukorba hempergetünk és sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. Végül 10-12 percen keresztül, légkeveréses fokozaton sütjük a nyers masszát, vigyázva, hogy ne szárítsuk ki nagyon a kekszeket, hiszen úgy az igazi, ha a közepe még puha!


Chilis-csokis sajttorta 


Hozzávalók a torta aljához: 

300 g csokidarabos keksz (sima is lehet) 

1 púpozott evőkanál kakaópor 

160 g olvasztott vaj 

Hozzávalók a krémhez:

500 g krémsajt 

140 ml tejföl 

3 db nagy tojás 

2 db tojásfehérje

160 g cukor 

1 csomag vaníliás cukor 

180 g étcsokoládé 

1 nagy evőkanál kakaópor 

2 teáskanál Tabasco szósz 

A torta aljához egy aprítógépben lezúzzuk a kekszet a kakaóporral, majd hozzácsorgatjuk a vajat, összekeverjük az alapot és belenyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába. A krémhez a csokit vízgőz fölött megolvasztjuk. Az egész tojásokat és a 2 fehérjét habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A krémbe keverjük a tejfölt, krémsajtot, a Tabasco szószt, és a kakaóport. A krémmel pár lépésben elkezdjük felhígítani az olvasztott csokit, majd ha már hasonló állagú mint maga a krém, akkor az egészet összeforgatjuk és az alapra öntjük. A formát alul és a szélein körbe bevonjuk alufóliával és belerakjuk egy nagy mélyebb tepsibe, amibe a forma ⅓-áig vizet öntünk. A tepsit a tortával együtt berakjuk a sütőbe és a vízfürdőben 175 fokon 45 perc alatt készre sütjük a tortát. Ha kihűlt, szeletelhetjük is.