A rákból felépülve én lelkileg is újjászülettem.

Második születésnapomat onnan számolom, amikor elolvastam ezt a gondolatot:

AZT ADOD A GYERMEKEIDNEK, AMI TE VAGY!

Azóta sok ilyen erős mondattal találkoztam és váltam tőlük jobb emberré, jobb társsá és jobb szülővé. Írásaimban ezeket mutatom be Neked, remélem Te is sokat nyersz velük.

Szereted a párod? Szereted a gyermekeidet, a szüleidet?

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy lehet ebből ők semmit nem éreznek.

Ugye felkaptad a fejed? 

Ne már! 

Hisz nálad jobban senki nem szereti őket, még jó, hogy érzik.

Hát nem.

Az ok, amiért nem érezhetik, mert nem a szeretetnyelvükön beszélsz. 

De mi is az a szeretetnyelv?

Gary Chapman, amerikai író öt szeretetnyelvet különböztetett meg. Ezek az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek, és testi érintés. Minden embernek van egy, amin a legjobban "beszél", legjobban ért. Vagyis, amin a legjobban érzi, hogy szeretik. 

„A férj és a feleség szeretetnyelve olyan távol állhat egymástól, mint a kínai és a magyar nyelv! Hiába szeretjük őt a magunk módján, ha abból ő semmit se ért!”

A saját házasságom példáján keresztül könnyen megérted a szeretetnyelvek működését. A kapcsolatunk első tíz évében, amíg nem tudtunk a szeretetnyelvekről, addig mindketten egyre többet mérgelődtünk, bosszankodtunk magunkban (majd hangosan), mert nem éreztük a másik szeretetét. Én azért, mert a feleségem nem ad puszit, mikor hazaér, vagy nem bújik oda hozzám tévénézés közben, ő pedig azért, mert nem viszem el vacsorázni, vagy koncertre sohasem.  Én nem értettem, hogy miért elégedetlenkedik, hiszen én kimutattam a szeretetem, ölelgettem ezerrel, ő viszont engem nem értett, mert cipelt el mindenhova, vagyis „szeretett” a maga módján.  Mindkettőnknek nyűgösek lettek az ebből adódó, és egyre szaporodó konfliktusok. Aztán mikor megismerkedtem a szeretetnyelvekkel, akkor döbbentem rá, hogy a probléma kialakulása nem volt véletlen: neki a minőségi idő volt a szeretetnyelve, nekem pedig a testi érintés. Olyanok voltunk, akár mint egy kínai és egy magyar, mikor szót akarnak érteni. Egy kukkot sem értettünk a másik szeretetéből. Pedig egyébként nagyon szerettük egymást.

Durva, nem?

Ha ezt már az elején tudtuk volna, akkor teljesen más tíz évet zárunk.

Nem a válás gondolatával kelünk és fekszünk a vége felé…

„Az kap csokit, aki kér!”

Aztán eldöntöttem, hogy minden egyes nap érezni akarom a párom szeretetét. És viszont adni is. Leültettem Ancsit, és meséltem neki a szeretetnyelvek fontosságáról. Csoda! Már maga a beszélgetés is. Mikor felfogod, megérted, hogy a másik eddig sem követelőzött, hanem egyszerűen csak annyit üzent a kérésével: 

„Érezni szeretném, hogy szeretsz! Szeress!!!”

„Ha szeretni akarjuk párunkat, akkor eldöntjük, hogy az ő szeretetnyelvén kezdünk beszélni hozzá!”

Közösen elhatároztuk, hogy ha a másikunk bármikor a szeretetnyelvére szomjazik és kér, akkor azt megadjuk neki.  Akár napi szinten.  Nekem azóta a napirendemben van egy bejegyzés minden estére, hogy „simi”.  Ezzel szokássá alakítottam az életemben, hogy kérjek cirógatást Ancsitól. Ezzel emlékeztetem magam, hogy ne szégyenlősködjek. Annyi éven keresztül nem tettem, úgyhogy meg kell szoknom, hogy szabad és kell is. Tévénézés közben odarakom hozzá a buksimat, és ma ő már magától megvakargatja.  Mintha somlóit majszolnék gesztenyepürével. Annyira jó érzés. Belebizsereg az egész testem, a szívem, a lelkem… Ő ugyanígy megbecsüli, hogy én esténként hajlandó vagyok vele hosszasan beszélgetni, és hetente kirándulni, programozni.  Az egekbe emelem vele Ancsikám életkedvét.  Ezekkel a pár perces törődésekkel olyan mértékben tartjuk teli egymás szeretet-tankját, hogy nem csak a kapcsolatunk lett felhőtlen, hanem az immunrendszerünk is topon tartjuk vele.  Szóval mi bombaerős immun- és kapcsolat-terápiát alkalmazunk mindennap azáltal, hogy azon a nyelven mondjuk el a párunknak, hogy szeretjük, ahogyan a legjobban érti, érzi… Új életünkre jellemző eset, mikor elhívott engem, aki metál zenét szeret, hogy vigyem el TNT koncertre. Én mosolyogtam egy nagyot, mert tudtam, hogy a szeretetemre vágyik a közös programmal, és csak ennyit mondtam: 

„Menjünk, de ott ölelgess meg sokszor!”

Nevettünk egy nagyot – kettőt egy csapásra!!!

Most már érted, miért érdemes tudnunk a szeretetnyelvekről?

És akkor még nem beszéltem a gyermekeinkről…

De Te hogyan kezdj neki, mit tegyél?

Először is tudd meg a szeretteid szeretetnyelvét:  a párodét, a gyermekeidét, a szüleidét, stb.! Kitöltethetsz velük neten ingyenes tesztet is, de könnyen kideríthetitek Ti is szeretteitek szeretetnyelvét, ha rájöttök:

1. ő mit szeret adni nektek vagy

2. mi hiányzik a legjobban, mire szokott panaszkodni a legtöbbször.

Mindkettő árulkodik arról, mi a szeretetnyelve.

Aztán beszélj rajtuk! Naponta beszélj nekik rajta! Egy egészen új dimenzióba kerülnek a kapcsolataid. Ekkor fogjátok 100%osan éreztetni egymással a bennetek lévő szeretetet. Amiről eddig azt hittétek, hogy érzi a másik. Csak csináljátok! Tudod, a gyakorlat teszi a Mestert!

Szeress Te is felelősséggel!


Mester Attila
Mester Attila-Apjafia blog alapítója
www.mesterapia.hu