A fekete végű, ovális alakú és vörös színű bogyót már a szentté avatott Hildegard von Bingen is nagyra becsülte a 12. században.


Elsősorban láz csillapításra, megfázás ellen javasolta. A csipkebogyó azonban sokkal több ennél!


A csipkebogyó a vadrózsa termése.


A bogyó ízét és színét, valamint egészségügyi előnyeit a benne található másodlagos növényi és ásványi anyagoknak köszönheti, amelyek hozzájárulnak a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentéséhez.

Pektinben gazdag, ami a belek egészségének záloga. Segíti az emésztést és jóllakottság érzést ad, ezért súlycsökkentés esetén is kiváló. A pektin magához köti a testben levő mérgező anyagokat és tisztítja a beleket.

C-vitamin tartalma magas, 400mg/100g csipkebogyóban. Azt tudjuk, hogy a C-vitamin erős antioxidáns, az immunrendszert erősíti, a rák terápiában is sikeres.
A-provitamin tartalma jelentős, ami erősíti és ellenállóbba teszi a külső bőrt és a belső bőrt, a nyálkahártyát. Fontos szerepe van a növekedésben és a látás-hallásban. Az agyi tevékenységet fokozza.


Mellette magas B-, E-, K vitamin tartalma. Telítetlen zsírsavak, kálium, kalcium, vas, magnézium tartalma is jelentős.


Felhasználása javasolt az alábbiakban:


·      tea, 

·      lekvár, 

·      sütemények,

·      szörp, 

·      likőr 

·      stb.


Felhasználható még az alábbiakban:


·      gyógykrém, 

·      tinktúra készítése, 

·      testápoló készítése,

·      stb.


Nyersen ehető a megfelelő tisztítás után. A csipkebogyó olaj természetes bőr fiatalító és ránctalanító. Kiváló hidratáló. Tökéletes a szem körüli ráncok ápolására. Gyulladás csökkentő, bőrnyugtató. A rosaceas bőr kezelésére is használják eredményesen. Illata megnyugtat. Nemcsak az arcbőrre jó hatású, hanem a bőrhibákat is javítja. Hosszú távon a pikkelysömör, ekcéma, égési hegek is javulnak. A haj szépítésben is részt vesz, hajhullás és a töredezett haj javul használatával.


A csipkebogyó olaj a "száraz olajok" csoportjába tartozik. Nem zsírosítja a bőrt, gyorsan felszívódik. Hozzáadhatjuk az arckrémhez és a hajpakoláshoz is. Kiváló repedezett sarokra, szájszélre, könyökre. Az anyajegyet, a pigment és öregségi foltokat halványítja. A körömágyba bemasszírozva megszünteti a köröm töredezést.

CSIPKEBOGYÓ OLAJ KÉSZÍTÉS


Hozzávalók:


·      2 csésze oliva-, jojoba-, argán- vagy édesmandula olaj

·      1 csésze száraz csipkebogyó

·      nagyobb befőttesüveg tetővel


Elkészítés:


1. Hagyományos érlelési módszer


  1. Előkészítés:
    • A csipkebogyók végeit vágjuk le.
    • Hagyjuk a magokat a bogyókban, mert értékes vitaminokat tartalmaznak.
    • A bogyók héját kissé vagdossuk be.


    • Érlelés:
      • Tegyük a bogyókat egy tiszta üvegbe.
      • Öntsük fel olajjal úgy, hogy teljesen ellepje.
      • Zárjuk le az üveget, és helyezzük hűvös, sötét helyre.
      • 15 napon keresztül néha rázzuk meg.


      • Szűrés és tárolás:
        • Szűrjük le az olajat, majd töltsük egy pipettás sötét üvegbe.
        • Tároljuk sötét helyen, hogy a fénytől megóvjuk.


        2. Gyorsabb elkészítési módszer

        1. Tegyük a bogyókat és az olajat egy dupla falú edény felső részébe.
        2. Az alsó edénybe öntsünk vizet, és alacsony hőfokon (39 °C alatt) melegítsük.
        3. Hagyjuk az olajat 8-10 órán át ázni a meleg fürdőben.


          3. Továbbfejlesztett változat

          • A csipkebogyóolajat körömvirágolajjal keverve (1:1 arányban) még hatásosabbá tehetjük.

          Fontos:

          • Mindig sötét üvegben tároljuk, mert a fény rontja az olaj minőségét!

          Sok sikert!


          Busch-Turcsányi Sipos Éva

          Természettudományok docense

          eva.turcsanyi.busch@gmail.com

          eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest