
A fekete végű, ovális alakú és vörös színű bogyót már a szentté avatott Hildegard von Bingen is nagyra becsülte a 12. században.
Elsősorban láz csillapításra, megfázás ellen javasolta. A csipkebogyó azonban sokkal több ennél!
A csipkebogyó a vadrózsa termése.
A bogyó ízét és színét, valamint egészségügyi előnyeit a benne található másodlagos növényi és ásványi anyagoknak köszönheti, amelyek hozzájárulnak a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentéséhez.
Pektinben gazdag, ami a belek egészségének záloga. Segíti az emésztést és jóllakottság érzést ad, ezért súlycsökkentés esetén is kiváló. A pektin magához köti a testben levő mérgező anyagokat és tisztítja a beleket.
C-vitamin tartalma magas, 400mg/100g csipkebogyóban. Azt tudjuk, hogy a C-vitamin erős antioxidáns, az immunrendszert erősíti, a rák terápiában is sikeres.
A-provitamin tartalma jelentős, ami erősíti és ellenállóbba teszi a külső bőrt és a belső bőrt, a nyálkahártyát. Fontos szerepe van a növekedésben és a látás-hallásban. Az agyi tevékenységet fokozza.
Mellette magas B-, E-, K vitamin tartalma. Telítetlen zsírsavak, kálium, kalcium, vas, magnézium tartalma is jelentős.
Felhasználása javasolt az alábbiakban:
· tea,
· lekvár,
· sütemények,
· szörp,
· likőr
· stb.
Felhasználható még az alábbiakban:
· gyógykrém,
· tinktúra készítése,
· testápoló készítése,
· stb.
Nyersen ehető a megfelelő tisztítás után. A csipkebogyó olaj természetes bőr fiatalító és ránctalanító. Kiváló hidratáló. Tökéletes a szem körüli ráncok ápolására. Gyulladás csökkentő, bőrnyugtató. A rosaceas bőr kezelésére is használják eredményesen. Illata megnyugtat. Nemcsak az arcbőrre jó hatású, hanem a bőrhibákat is javítja. Hosszú távon a pikkelysömör, ekcéma, égési hegek is javulnak. A haj szépítésben is részt vesz, hajhullás és a töredezett haj javul használatával.
A csipkebogyó olaj a "száraz olajok" csoportjába tartozik. Nem zsírosítja a bőrt, gyorsan felszívódik. Hozzáadhatjuk az arckrémhez és a hajpakoláshoz is. Kiváló repedezett sarokra, szájszélre, könyökre. Az anyajegyet, a pigment és öregségi foltokat halványítja. A körömágyba bemasszírozva megszünteti a köröm töredezést.
CSIPKEBOGYÓ OLAJ KÉSZÍTÉS
Hozzávalók:
· 2 csésze oliva-, jojoba-, argán- vagy édesmandula olaj
· 1 csésze száraz csipkebogyó
· nagyobb befőttesüveg tetővel
Elkészítés:
1. Hagyományos érlelési módszer
- Előkészítés:
- A csipkebogyók végeit vágjuk le.
- Hagyjuk a magokat a bogyókban, mert értékes vitaminokat tartalmaznak.
- A bogyók héját kissé vagdossuk be.
- Érlelés:
- Tegyük a bogyókat egy tiszta üvegbe.
- Öntsük fel olajjal úgy, hogy teljesen ellepje.
- Zárjuk le az üveget, és helyezzük hűvös, sötét helyre.
- 15 napon keresztül néha rázzuk meg.
- Szűrés és tárolás:
- Szűrjük le az olajat, majd töltsük egy pipettás sötét üvegbe.
- Tároljuk sötét helyen, hogy a fénytől megóvjuk.
2. Gyorsabb elkészítési módszer
- Tegyük a bogyókat és az olajat egy dupla falú edény felső részébe.
- Az alsó edénybe öntsünk vizet, és alacsony hőfokon (39 °C alatt) melegítsük.
- Hagyjuk az olajat 8-10 órán át ázni a meleg fürdőben.
3. Továbbfejlesztett változat
- A csipkebogyóolajat körömvirágolajjal keverve (1:1 arányban) még hatásosabbá tehetjük.
Fontos:
- Mindig sötét üvegben tároljuk, mert a fény rontja az olaj minőségét!
Sok sikert!
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest
Szólj hozzá