Fehérjebomba, koleszterin doktor, antioxidáns, és férfiak figyelem! legendás afrozidiákum az, a mediterrán, kagylós, garnélarákos ételkülönlegesség, amit a Food Revolution mesterszakácsa ajánl Önöknek.


Bár a legismertebb kagylófajta az osztriga, rengeteg más ehető kagylófajta elérhető már itthon is. A kékkagyló és a feketekagyló a legkönnyebben beszerezhetőek, de hozzájuthatunk a fésűkagylóhoz,más néven Szent Jakab kagylóhoz és a vénuszkagylóhoz is. Az igazi kagylószezon az őszi és téli hónapokra jellemző.Hozzávalók:60 dkg zárt kagyló25 dkg garnélarák½ kg hagyma4 gerezd fokhagyma1 egész darab chili3 dl fehér borprovence-i fűszerkeverékfeketeborstengeri sóegy evőkanálnyi vajA hagymát apró kockára vágjuk és megpároljuk vajon. A kinyomott fokhagymákat hozzátesszük az apróra vágót chilivel együtt a hagymához. Belehelyezzük a megtisztított garnélarákokat, majd 2-3 perc után a megmosott kagylókat. Figyeljünk arra, hogy a már kinyílt kagylót nem érdemes megfőzni. Sózzuk, frissen őrölt feketeborssal megszórjuk. Hagyjuk párolódni 5 percet fedél alatt, majd ráöntjük a fehérbort (lehetőleg nem illatos fajtát, inkább magas savtartalmút válasszunk) és hozzátesszük a provence-i fűszerkeveréket. 5 perc múlva már is kész az egész. Az utolsó 3 percnél a fedelet le lehet venni. . Azokat a kagylókat, amelyek a főzés után nem nyílnak ki, szintén jobb kidobni.Megfőzzük a spaghettit, majd a végén hozzákeverjük a rákos-kagylóhoz. A tálalásnál meglocsoljuk egy kis olíva olajjal, ha szükséges sózzuk.


Bár a legismertebb kagylófajta az osztriga, rengeteg más ehető kagylófajta elérhető már itthon is. A kékkagyló és a feketekagyló a legkönnyebben beszerezhetőek, de hozzájuthatunk a fésűkagylóhoz,más néven Szent Jakab kagylóhoz és a vénuszkagylóhoz is. Az igazi kagylószezon az őszi és téli hónapokra jellemző.

 

Hozzávalók:

 

- 60 dkg zárt kagyló
- 25 dkg garnélarák
- ½ kg hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 egész darab chili
- 3 dl fehér bor
- provence-i fűszerkeverék
- feketebors
- tengeri só
- egy evőkanálnyi vaj


A hagymát apró kockára vágjuk és megpároljuk vajon. A kinyomott fokhagymákat hozzátesszük az apróra vágót chilivel együtt a hagymához. Belehelyezzük a megtisztított garnélarákokat, majd 2-3 perc után a megmosott kagylókat. Figyeljünk arra, hogy a már kinyílt kagylót nem érdemes megfőzni. Sózzuk, frissen őrölt feketeborssal megszórjuk. Hagyjuk párolódni 5 percet fedél alatt, majd ráöntjük a fehérbort (lehetőleg nem illatos fajtát, inkább magas savtartalmút válasszunk) és hozzátesszük a provence-i fűszerkeveréket. 5 perc múlva már is kész az egész. Az utolsó 3 percnél a fedelet le lehet venni. . Azokat a kagylókat, amelyek a főzés után nem nyílnak ki, szintén jobb kidobni.

 

Megfőzzük a spaghettit, majd a végén hozzákeverjük a rákos-kagylóhoz. A tálalásnál meglocsoljuk egy kis olíva olajjal, ha szükséges sózzuk.