A nyárhoz közeledve egyre több friss gyümölcsből választhatunk a piacokon és a szupermarketekben. Itt az alkalom arra, hogy süteményeket és pitéket készítsünk a szezonális finomságokból. A friss bogyós gyümölcsök, mint az eper, málna, meggy és a cseresznye tökéletes alapanyagai lehetnek a nyár eleji desszerteknek. A gyümölcsök nemcsak frissítő ízükkel, hanem változatos színeikkel is feldobják a süteményeket. Ha szeretnél valami igazán különlegeset készíteni, próbáld ki ezt az egyszerű, de nagyszerű gyümölcsös pite receptet.

Gyümölcsös pite

Hozzávalók

• 2 db tojás

• 200 g cukor

• 1 csomag vaníliás cukor

• 200 g liszt

• 1 csomag sütőpor

• 200 ml KMÉ – védjegyes tejföl (https://kme.hu/termekkereso/)

• 100 ml olaj

• 1 csipet só

• 300 g friss gyümölcs (pl. eper, meggy, cseresznye, vagy egyéb bogyós gyümölcsök)

• 1 evőkanál porcukor a szóráshoz

Elkészítés

Egy nagy tálban keverd össze a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot. Add hozzá a tejfölt, az olajat, majd alaposan dolgozd össze a tojásos cukorral. A lisztet keverd össze a sütőporral, majd fokozatosan add hozzá a tojásos cukros masszához.

A friss gyümölcsöket mosd meg, és ha szükséges, vágd kisebb darabokra. Ha például epret használsz, akkor szeleteld fel. 

Öntsd bele a tésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt 24 cm-es piteformába, majd egyenletesen oszlasd el. Az előkészített gyümölcsöket szórd a tészta tetejére, majd finoman nyomkodd bele.

Előmelegített 180 °C-os sütőben süsd 30-35 percig, amíg a teteje aranybarna lesz. A süteményt tűpróbával is ellenőrizheted, ha a belseje már nem ragad a tűre, akkor kész.

Ha a sütemény kihűlt, szórd meg porcukorral, és szeleteld fel.