EHETŐ GYOMOK 6. rész

"A jelenben tanulj a múltból, hogy a jövőben hasznodra váljon" - kínai mondás
 
Új kipróbált, ehető gyomokat szeretnék bemutatni. Ezek a "kincsek" a lábunk előtt hevernek, csak le kell  hajolni értük, mégis legtöbbször a fűnyíró vet véget életüknek.
 


TYÚKHÚR
(Stellaria media)

A leggyakoribb kerti gyom. Nagyon egészséges.
 
Hatása:
A-C-D-vitamin forrás. Vas, kálium, kalcium, cink, foszfor stb.  van benne.
Íze kicsit kesernyés, a spenóthoz hasonló. Nyersen fogyasztjuk.
 
Felhasználás:
Vízhajtó. Vese és húgyút betegségek ellenszere. Nőgyógyászati problémákra is javallott. Külsőleg vágott sebekre, égési sérülésekre, ekcémás vagy kiütéses bőrfelület gyógyítására. Salátába, kész főzelékhez és leveshez adjuk. Evésre a föld feletti része alkalmas.
 
 
 
                                    TYÚKHÚR- SAJT SALÁTA dr. Tkacsik Márta "Patikakert" receptje
 
Hozzávalók:
2 marék tyúkhúr gyom, 150 g pikáns sajt, 1 evőkanál alma ecet, 1 evőkanál juhar szirup, parajdi só, kubáben bors, 1 evőkanál darabos áfonya lekvár
 
Elkészítés:
A gyomot megmossuk, kézzel aprítjuk. Saláta öntetet készítünk, hozzáadjuk az áfonya lekvárt és a tyúkhúrra öntjük. 15 percig a hűtőben érleljük. Tálalásnál tetejét apróra vágott sajttal megszórjuk.
Friss fokhagymás pirítóssal tálaljuk.
 
 
JUHSÓSKA
(Rumex acetosella)


 
Fanyar citromos ízű. Nyersen fogyasztjuk. Salátákhoz, kész főzelékhez, köretekhez és leveshez tálaljuk. A-C-vitaminban gazdag.


REPKÉNY
(Glechoma)


Kesernyés ízű. Kész leveshez, főzelékhez, körethez és salátához adjuk. Vitaminban gazdag, ezért együk nyersen. Ízletes a burgonyás ételekhez, túróhoz, vajhoz keverve.
 
Hatása:
Köhögés csillapító, a nyákot oldja. A légcső irritációt gyógyítja. Teája segít a fogyásnál és az elalvásnál.  

 
REPKÉNYES VAJ - PETREZSELYMES BURGONYÁVAL
 
 
Hozzávalók:
8 db burgonya, 3 marék repkény, 3 evőkanál Oleolux, 1 evőkanál vaj, egy marék petrezselyem, parajdi só, kubében bors
 
 
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, hámozzuk, daraboljuk. Petrezselymes vajban megforgatjuk. Sózzuk, borssal meghintjük. Az Oleoluxot megolvasztjuk és a megtisztított, apróra szaggatott repkénnyel összekeverjük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk, fokhagymás uborkasaláta dukál mellé.

 
LIBATOP
(Chenopodium album)


Sárga spenótnak is nevezik, de tápanyaga sokszorosa a spenótnak. Gyakori hívatlan vendég a kertekben. Sajnos ez is, mint a többi gyom, a fűnyíróval el lesz távolítva. C-vitamin bomba. Íze a spárgáéhoz hasonló. Magjából az ókorban lisztet állítottak elő, kenyérsütéshez. Fehérjében gazdag. Teája gyógyszer az emésztési bántalmakra. Nyersen fogyasztjuk. Idősebb leveleit gyengén megdinszteljük.
 
VADREPCE
(Sinapis arvensis)


 
Íze a retekhez vagy brokkolihoz hasonlít. Felhasználása sokrétű. Nyersen fogyasztjuk. Vitaminban, másodlagos nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdag.
 
MEZEI KATÁNG
(Cichorium intybus)


 
Gyökerét kávépótlóként használják évszázadok óta. Levelét salátába, kész főzelékbe és leveshez adják, Teája méregtelenít. Az emésztés segítője. Vese és epe tisztító. Foszfort és meszet tartalmaz. Karotinban gazdag. Jelentős JÓD forrás!!!! Inulin tartalma jelentős, az inulin a bélbolyhok egészségét szolgálja.
 
 
LIBATOPOS RIZS - VADRÉPCE - MEZEI KATÁNGOS VAJJAL
 
Hozzávalók:
250 g rizs. 2 evőkanál kókusz zsír/olaj, 1 marék libatop, 3 evőkanál Oleolux, ½ marék vadrépce, 1/2 marék mezei katáng, parajdi só, kubében bors.
 
Elkészítés:
A rizst megfőzzük, lecsepegtetjük. A libatopot megtisztítjuk, kézzel apróra szaggatjuk, a meleg kókuszzsírba tesszük. A lecsepegtetett rizzsel összekeverjük. Sózzuk, borssal meghintjük. Az Oleoluxot a megtisztított és apróra szaggatott vadrépcével és a katánggal összedolgozzuk. A libatopos rizs mellé tálaljuk, rozmaringos fehér bor illik hozzá.
 
Jó étvágyat!


Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest