
Fogyasztható-e a zöldre színeződött burgonya?
Vajon mennyi szolanint tartalmaz egy zöldre színeződött burgonya? Még ehető vagy inkább dobjuk ki? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.
Nincs burgonya szolanin nélkül
A Szupermenta program korábbi csomagolt burgonya terméktesztjén és a hozzá kapcsolódó kísérletsorozatban is kiemelték, milyen fontos odafigyelni a burgonyák szolanintartalmára. Ez ugyanis a burgonyában természetes módon előforduló káros anyag, mely a növény csíráiban és a héja körül található meg a legmagasabb koncentrációban. A megfelelően termesztett és kezelt, egészséges burgonya gumói is tartalmazzák minimális mennyiségben ezt az anyagot, de a 100 mg/kg-os határérték alatti tartalom esetén a fogyasztása nem jelent kockázatot. Mi a helyzet a zöldre színeződött burgonyával? Vajon mennyi szolanin van benne?
Zöldre színeződött vs. egészséges burgonya
A burgonya zöldes színe az ártalmatlan klorofillnak, azaz a fotoszintézisért felelős, zöld színanyagnak köszönhető, amely fény hatására alakul ki. Ez jelzi, hogy a burgonya huzamosabb ideig volt közvetlen fénynek kitéve, amiből következtethetünk a megnövekedett szolanintartalomra.
A Szupermenta utánajárt, hogy egy egészséges burgonyához képest mennyivel több szolanint tartalmaz egy zöldes színű krumpli.
Összehasonlító vizsgálatuk során a laboratóriumban megmérték egy zöld színű héjas burgonya és egy zöld színű hámozott burgonya szolanintartalmát, aztán összevetették egy egészséges héjas krumpli, továbbá egy egészséges megpucolt krumpli szolanintartalmával.
A mérési eredmények a következőket mutatták: A zöldre színeződött héjas burgonyában 80,2 mg/kg szolanint mértek, míg az egészséges héjas burgonyában 42,4 mg/kg-ot. Összefoglalva: jól látható tehát, hogy majdnem kétszer annyi szolanin van az elszíneződött krumpliban, viszont a vonatkozó rendeletben meghatározott 100 mg/kg határértéket – mely nyers, hámozatlan burgonyára vonatkozik – még így sem érte el.
A pucolás jótékony hatású?
A meghámozott burgonyákban a szolanin mennyisége az alábbiak szerint alakult: az egészséges krumpliban 39,6 mg/kg szolanint mértek, azonban az elszíneződött, héj nélküli burgonya mindössze 12 mg/kg szolanint tartalmazott.
A zöld színű és ép burgonyák szolanintartalma héjában és hámozva
Az eredmények ismeretében elmondható, hogy hámozással csökkenthetjük a szolanin mennyiségét, vagyis ha eltávolítjuk a gumó zöld részeit, akkor elkészíthetjük a burgonyát, és nem kell aggódnunk a szolanin esetleges káros hatásai miatt.
További érdekességek a szupermenta.hu-n!
Szólj hozzá