Fogyasztható-e a zöldre színeződött burgonya?

Vajon mennyi szolanint tartalmaz egy zöldre színeződött burgonya? Még ehető vagy inkább dobjuk ki? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. 



Nincs burgonya szolanin nélkül 

A Szupermenta program korábbi csomagolt burgonya terméktesztjén és a hozzá kapcsolódó kísérletsorozatban is kiemelték, milyen fontos odafigyelni a burgonyák szolanintartalmára. Ez ugyanis a burgonyában természetes módon előforduló káros anyag, mely a növény csíráiban és a héja körül található meg a legmagasabb koncentrációban. A megfelelően termesztett és kezelt, egészséges burgonya gumói is tartalmazzák minimális mennyiségben ezt az anyagot, de a 100 mg/kg-os határérték alatti tartalom esetén a fogyasztása nem jelent kockázatot. Mi a helyzet a zöldre színeződött burgonyával? Vajon mennyi szolanin van benne? 


Zöldre színeződött vs. egészséges burgonya

A burgonya zöldes színe az ártalmatlan klorofillnak, azaz a fotoszintézisért felelős, zöld színanyagnak köszönhető, amely fény hatására alakul ki. Ez jelzi, hogy a burgonya huzamosabb ideig volt közvetlen fénynek kitéve, amiből következtethetünk a megnövekedett szolanintartalomra.  

A Szupermenta utánajárt, hogy egy egészséges burgonyához képest mennyivel több szolanint tartalmaz egy zöldes színű krumpli. 

Összehasonlító vizsgálatuk során a laboratóriumban megmérték egy zöld színű héjas burgonya és egy zöld színű hámozott burgonya szolanintartalmát, aztán összevetették egy egészséges héjas krumpli, továbbá egy egészséges megpucolt krumpli szolanintartalmával.

A mérési eredmények a következőket mutatták: A zöldre színeződött héjas burgonyában 80,2 mg/kg szolanint mértek, míg az egészséges héjas burgonyában 42,4 mg/kg-ot. Összefoglalva: jól látható tehát, hogy majdnem kétszer annyi szolanin van az elszíneződött krumpliban, viszont a  vonatkozó rendeletben meghatározott 100 mg/kg határértéket – mely nyers, hámozatlan burgonyára vonatkozik – még így sem érte el.


A pucolás jótékony hatású? 

A meghámozott burgonyákban a szolanin mennyisége az alábbiak szerint alakult: az egészséges krumpliban 39,6 mg/kg szolanint mértek, azonban az elszíneződött, héj nélküli burgonya mindössze 12 mg/kg szolanint tartalmazott. 


A zöld színű és ép burgonyák szolanintartalma héjában és hámozva


Az eredmények ismeretében elmondható, hogy hámozással csökkenthetjük a szolanin mennyiségét, vagyis ha eltávolítjuk a gumó zöld részeit, akkor elkészíthetjük a burgonyát, és nem kell aggódnunk a szolanin esetleges káros hatásai miatt. 

További érdekességek a szupermenta.hu-n!