Ellenállhatatlan chilis finomság mely garantáltan melengetni fog a csípős őszi napokon


Tudjátok mi a filozófiám: a chilinek nincs szezonja, egész évben lehet, sőt kell(ene) fogyasztani, mert nem csak, hogy izgalmas ízeket kölcsönöz minden ételnek, de ráadásul még nagyon egészséges is, erre pedig ilyenkor ősszel különösen nagy szükségünk van.

Jön a rossz, borongós, szomorkás idő, amivel együtt megjelennek a különböző vírusok, s persze kopogtatnak a nagy hidegek, szóval simán bármikor megfázhatunk, ráadásul a nyári vitamin dömping után hirtelen megcsappan a zöldség és gyümölcsfogyasztásunk, ami tovább gyengíti az amúgy is kihívások elé állított immunrendszerünket. Érdemes tehát tudatosan készülne erre az időszakra, és felmérni, hogy mik azok a természetes finomságok, melyek fogyasztásával sokat tehetünk a saját egészségünk védelme érdekében. 

A kékszőlő, az alma, a füge, a cékla, a sütőtök, a savanyúkáposzta, a fahéj, a gyömbér, s nem utolsó sorban a chili is pont ilyen. Ezek közül én természetesen a saját szívem csücskét a chilit emelném ki, mely természetes termosztátként funkcionál a hideg napokon, fokozza az anyagcserét, gyulladáscsökkentő és számos jótékony hatással bír. 

Ami még jó benne, hogy szinte bármilyen ételbe bele lehet építeni, legyen szó akár édes, akár sós fogásokról. 

Az egyik őszi nagy kedvencem az ázsiai ihletésű chilis szezámmagos csirkemell falatok. 

Hozzávalók: 

kevés olaj

80 dkg csirkemell

4 darab tojás

2 bögre liszt

só és bors

2,2 dl narancslé

1 ek méz

1 ek barna cukor

2 ek citromlé

1 ek vörösborecet

1 ek szójaszósz

3 ek chiliszósz (édes vagy csípős)

1 ek étkezési keményítő

2 gerezd reszelt fokhagyma

1 tk reszelt gyömbér

2 ek szezámmag


A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, kenjük le kevés olajjal. A húst vágjuk tetszőleges kockákra vagy csíkokra. A tojást üssük tálba. A lisztet keverjük össze a sóval és borssal. A csirkedarabkákat először forgassuk meg tojásban, majd a lisztben. Ezután a darabokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg kevés olajjal, süssük 15-20 percig. Félidőnél a húst fordítsuk meg. Magas falú serpenyőben keverjük össze a narancslevet, mézet, barna cukrot, citromlevet, vörösborecetet, szójaszószt, chiliszószt, étkezési keményítőt, fokhagymát, gyömbért és a szezámmagot. A szószt folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg besűrűsödik. A húst a szósszal forgassuk egybe, majd rizzsel és párolt zöldségekkel kínáljuk.