Az 1848-as forradalom kulcsszereplője, a mi nagy forradalmárunk Petőfi Sándor, és köztem a rendszerváltás gyermeke között nem sok hasonlóság van, mégis rokonlélekként tekintek a költőre, mert van egy dolog, ami évszázadokat átívelve is összeköt bennünket, ez pedig nem más, mint az Alföld iránti abszolút elfogult szerelem. 

Merthogy én mindig is szerelemes voltam az Alföldbe. A pusztába, a nagy végeláthatatlan búzamezökbe, az árnyékban is közel 40 fokos rekkenő hőségbe, a Hortobágy illatába, a porfelhőbe, amit a csorda ver, mikor áthajtják a település határán, az apró kis retró gyógyfürdőinkbe, mert nálunk szinte minden városban van olyan, a nyakas paraszti kultúrába, az egyszerű bográcsos ételekbe. Szerelmes voltam már 5 évesen, most 33 évesen is az vagyok, s valószínűleg az is leszek míg élek. 

Talán ezért is érzem szívügyemnek, hogy bizonyítsam az Alföld nem unalmas, nem csak egy kopár puszta, és igenis érdemes megismeri az ország ezen szegleltét, akkor is, ha a Balaton, vagy éppen a Villányi-hegység kézenfekvőbb választás volna.

Jön a jó idő, nyakunkon a tavasz, lesznek hosszúhétvégéink, a nyáron pedig akár több mini-szabi is beleférhet a családi menetrendbe, nincs is jobb alkalom rá, hogy megismerkedjetek az Észak-Alfölddel! Kedvcsinálónak hoztam három nagyszerű helyszínt, amit semmiképpen ne hagyjatok ki, ha felénk jártok. 


Tisza-tó 

A Tisza hullámterében kialakított hatalmas mesterséges víztározó, ami attól különleges, hogy korántsem egy arca van. Változatos élővilága, eltérő hasznosítású partszakaszai mindenkinek tartogatnak valami személyreszabottat, valami különlegeset. Horgászparadicsom, háborítatlan természeti képet mutató vadvízi ország, szabadstrand, a vízisportok fellegvára… igen, ez így mind egyben.


A tó déli csücskén, Abádszalóknál az öböl hatalmas vízfelületén – Európában egyedülálló módon – szabadon száguldozhatnak a motoros sportok kedvelői. A tiszafüredi strand vize lassan mélyül és gyorsan melegszik ezért a családoknak ideális választás a strandolásra, a sarudi strand a horgászok fellegvára, Poroszlón pedig kajak, kenu, vízibicikli nameg a Tisza-tavi Ökocentrum vár bennünket. 


Nyíregyháza 

Ha van rossz hírű megye ebben az országban, akkor az Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye. Hozzáteszem szerintem teljesen jogtalanul. Az előítéletekkel szemben igenis egy élhető, szerethető, kedves szeglete ez az országnak, ahol nem csak a legjobb szilvalekvárt, szilvapálinkát, és az apró hüvelyujjnyi töltött káposztákat kapni, amit isteni paradicsomos szószban főznek tökéletesre, de ráadásul rendkívül vendégszeretőek és kedvesek az emberek. A vármegye székhelye Nyíregyháza, ami nem csupán egy dinamikusan fejlődő nagyváros, de igazi élménybombaként is funkcionál az idelátogatók számára. 

A város határában, a sóstói erdő hűs lombú fái között helyet kapó több, mint 30 hektáron elhelyezkedő állatpark Közép-Kelet Európa legnagyobb állatkertje, ahol több, mint 500 faj és 5000 állat várja a látogatókat. Az állatpark sajátossága, hogy rendkívül kényelmes és állatközpontú. Itt nincsenek szűk kifutók, meg betondzsungel, helyette viszont vannak boldog, szeretettel gondozott állatok, akiken látszik, hogy nagyon jól élnek.  Az állatkert hiteles lenyomatot ad a ma élő állatvilág teljes spektrumáról, hiszen hét kontinens legjava gyűlt össze egy helyen. Érdemes a nézelődésre egy egész napot szánni, akár pokróccal és hideg élelemmel készülni, hiszen 30 hektárt bejárni nem kis kihívás.


Azok, akik komolyabb programra vágynának, vagy nem állnák végig az állatkert előtt kanyargó fél kilométeres sort (érdemes elővételben jegyet váltani) átsétálhatnak a Sóstói Múzeumfaluba, mely csupán pár száz méterre található az állatparktól. A Múzeumfalu Magyarország legnagyobb regionális skanzene, ami a 19. század különböző portáiba engednek betekintést, a helyszínen újra épített otthonok által.

Azok pedig, akik a rekkenő hőségben séta helyett inkább felfrissülnének egy rövid sétával elérhetik a régió legnagyobb strandját az Aquarius élményfürdőt. 


Hortobágy 

Végül, de nem utolsó sorban a Hortobágyot ajánlanám. Ha már elmerészkedik a környékünkre a kedves Olvasó, akkor érdemes megnézni Közép-Európa legnagyobb füves pusztáját, mely egyeben Magyarország első nemzeti parkja és a világörökség része. 

Az ide látogató vendégek felkereshetik az itt működő madárkórházat, végig gyalogolhatnak az idén 190 éves 9 lyukú hídon, terepjárós szafari túrára indulhatnak a puszta ősi vadvilágának felfedezésére, farkas és ragadozó madár látványetetésen vehetnek részt, vagy a finomabb lelkűek egyszerűen csak beülhetnek a város központjában található legendás csárdába, ahol a finom ételek mellett élvezhetik a cigányzenét és hamisítatlan hortobágyi életérzést.


Zárásként még annyit javasolnék, hogy tudatosan és előre szervezzük a kirándulásunkat, főleg a Hortobágyra, mivel számos tematikus program vár bennünket egész évben. Májusban Kihajtási ünnepségen, Szent Iván éjjel fáklyás futáson vehetünk részt, augusztusban kerül megrendezésre a híres Hídi vásár, és a hullócsillag les, majd novemberben daru lesre hívnak és várnak a szervezők.

Ferenczy Boglárka