
Gluténmentes sütőtökös pite
Összetevők
növényi olaj
1,4 kg sütőtök
50 g sótlan vaj
125 g aranyszínű porcukor
4 evőkanál gluténmentes sima liszt
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
őrölt fahéj
2 teáskanál vanília kivonat
3 nagy szabadföldi tojás
porcukor, a tálaláshoz
A tésztához:
250 g gluténmentes sima liszt
½ teáskanál xantángumi
50 g puha világosbarna cukor
egy csipet őrölt fahéj
125 g sótlan hideg vaj
1 nagy szabadföldi tojás
félzsíros tej
Módszer
Melegítsük elő a sütőt 180°C/350°F/gáz 4-re. Egy 25 cm-es, tapadásmentes, laza aljú tortaformát kenjünk ki enyhén növényi olajjal.
Vágjuk félbe a sütőtököt, kanalazzuk ki és dobjuk ki a magokat, majd vágjuk durván nagy karikákra (nem kell meghámozni). Terítsük ki egy tepsire, fedjük le alufóliával, majd tegyük a sütőbe kb. 1 órára, vagy amíg megpuhul, az utolsó 10 percre vegyük le a fóliát.
Közben készítsük el a tésztát. Szitáljuk a lisztet és a xantángumit egy magasról egy nagy tálba, majd keverjük bele a cukrot és a fahéjat. A vajat vágja kockákra, majd ujjbegyeivel dörzsölje bele a lisztes keverékbe, amíg finom zsemlemorzsára nem hasonlít. Verjük fel a tojást egy külön tálban, majd adjuk hozzá a keverékhez. A kezünkkel gyúrjuk össze durva tésztává, és ha szükséges, adjunk hozzá egy jó kis tejet, de ne dolgozzuk túl ebben a szakaszban. A tésztát lapos, nagyjából 2,5 cm vastag kerek tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
Ha megpuhult, vegyük ki a sütőből a sütőtököt, és hagyjuk kihűlni. A tésztát nagyjából egy fontérme vastagságúra sodorjuk ki (ha úgy találjuk, hogy túlságosan morzsolódik, akkor két nagy darab fólia között sodorjuk ki). Óvatosan helyezze a tésztát az előkészített tortaformába, és óvatosan nyomja be az oldalába. Vágjuk le a tészta túlnyúló részét, szúrjuk meg az alját villával, majd tegyük a hűtőbe további 10 percre hűlni.
Tegyünk egy réteg fóliát a kihűlt tortaformába, töltsük meg főtt babbal vagy rizzsel, majd tegyük be a sütőbe, hogy 10-12 percig vakon süssük. Vegye le a fóliát és a babot vagy rizst, majd süsse további 5 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a kihűlt sütőtökhúst kanalazzuk konyhai robotgépbe, a héját dobjuk ki, majd turmixoljuk simára. Olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben alacsony lángon 1-2 percig, vagy amíg sötét és habos nem lesz. A barna vajat a cukorral, a liszttel, a szerecsendióval, ½ teáskanál fahéjjal és a vaníliakivonattal együtt adjuk a tökhöz. Verjen fel 2 tojást egy külön tálban, adja hozzá a processzorhoz, majd pépesítse újra, amíg jól össze nem keveredik. A keveréket tegyük át a kihűlt tésztalapba, és egy villa vagy kanál segítségével egyenletesen oszlassuk el.
A maradék tésztát nagyjából egy fontérme vastagságúra sodorjuk ki, majd vágjuk hosszú, nagyjából 1 cm széles csíkokra. Helyezzük a pite tetejére, keresztezzük őket, hogy szép rácsot kapjunk, majd vágjuk le a durva széleket. Verjük fel a maradék tojást, és kenjük meg vele a tésztát. Tegyük a pitét a forró sütőbe 45-50 percre, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Porcukorral és fahéjjal meghintjük, majd tálaljuk.

Szólj hozzá