Gluténmentes sütőtökös pite

Összetevők

növényi olaj

1,4 kg sütőtök

50 g sótlan vaj

125 g aranyszínű porcukor

4 evőkanál gluténmentes sima liszt 

¼ teáskanál őrölt szerecsendió

őrölt fahéj

2 teáskanál vanília kivonat

3 nagy szabadföldi tojás

porcukor, a tálaláshoz

A tésztához:

250 g gluténmentes sima liszt 

½ teáskanál xantángumi

50 g puha világosbarna cukor

egy csipet őrölt fahéj

125 g sótlan hideg vaj

1 nagy szabadföldi tojás

félzsíros tej

Módszer

    Melegítsük elő a sütőt 180°C/350°F/gáz 4-re. Egy 25 cm-es, tapadásmentes, laza aljú tortaformát kenjünk ki enyhén növényi olajjal.

    Vágjuk félbe a sütőtököt, kanalazzuk ki és dobjuk ki a magokat, majd vágjuk durván nagy karikákra (nem kell meghámozni). Terítsük ki egy tepsire, fedjük le alufóliával, majd tegyük a sütőbe kb. 1 órára, vagy amíg megpuhul, az utolsó 10 percre vegyük le a fóliát.

    Közben készítsük el a tésztát. Szitáljuk a lisztet és a xantángumit egy magasról egy nagy tálba, majd keverjük bele a cukrot és a fahéjat. A vajat vágja kockákra, majd ujjbegyeivel dörzsölje bele a lisztes keverékbe, amíg finom zsemlemorzsára nem hasonlít. Verjük fel a tojást egy külön tálban, majd adjuk hozzá a keverékhez. A kezünkkel gyúrjuk össze durva tésztává, és ha szükséges, adjunk hozzá egy jó kis tejet, de ne dolgozzuk túl ebben a szakaszban. A tésztát lapos, nagyjából 2,5 cm vastag kerek tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

Ha megpuhult, vegyük ki a sütőből a sütőtököt, és hagyjuk kihűlni. A tésztát nagyjából egy fontérme vastagságúra sodorjuk ki (ha úgy találjuk, hogy túlságosan morzsolódik, akkor két nagy darab fólia között sodorjuk ki). Óvatosan helyezze a tésztát az előkészített tortaformába, és óvatosan nyomja be az oldalába. Vágjuk le a tészta túlnyúló részét, szúrjuk meg az alját villával, majd tegyük a hűtőbe további 10 percre hűlni.

    Tegyünk egy réteg fóliát a kihűlt tortaformába, töltsük meg főtt babbal vagy rizzsel, majd tegyük be a sütőbe, hogy 10-12 percig vakon süssük. Vegye le a fóliát és a babot vagy rizst, majd süsse további 5 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.

    Közben a kihűlt sütőtökhúst kanalazzuk konyhai robotgépbe, a héját dobjuk ki, majd turmixoljuk simára. Olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben alacsony lángon 1-2 percig, vagy amíg sötét és habos nem lesz. A barna vajat a cukorral, a liszttel, a szerecsendióval, ½ teáskanál fahéjjal és a vaníliakivonattal együtt adjuk a tökhöz. Verjen fel 2 tojást egy külön tálban, adja hozzá a processzorhoz, majd pépesítse újra, amíg jól össze nem keveredik. A keveréket tegyük át a kihűlt tésztalapba, és egy villa vagy kanál segítségével egyenletesen oszlassuk el.

A maradék tésztát nagyjából egy fontérme vastagságúra sodorjuk ki, majd vágjuk hosszú, nagyjából 1 cm széles csíkokra. Helyezzük a pite tetejére, keresztezzük őket, hogy szép rácsot kapjunk, majd vágjuk le a durva széleket. Verjük fel a maradék tojást, és kenjük meg vele a tésztát. Tegyük a pitét a forró sütőbe 45-50 percre, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Porcukorral és fahéjjal meghintjük, majd tálaljuk.