Itt a spárga szezon

 

    A spárga nem egy új divat zöldség. Már a rómaiak is termesztették. Kitűnő élettani hatásokkal bír. Magas a rosttartalma, vitaminokban is bővelkedik mint A,B,C,E, K és folsav. Nyomelemek közül a magnézium, vas és cink tartalmát említeném. Alacsony az energia tartalma, ezért a fogyókúrázók kedvence. Vízhajtó hatásának köszönhetően segíti az ödémák kiürülését, jó hatással van a szív működésére. Ennyi szuper hatása ellenére nem ajánlott köszvényeseknek és véralvadás gátlót szedőknek. 

 

A jó spárga friss, kemény, feszes héjú, zárt a rügye. A vásárlást követően minél hamarabb fogyasszuk el, vagy hűtőben nedves papírba tekerve tarthatjuk még pár napig. Számtalan felhasználási módja van. Készíthetjük előételnek, levesnek, köretnek, rakott ételként, de akár reggelire omlettbe is kiváló. Nekem a zöld változata a kedvencem. Egyszerű a felhasználása. Nem kell hámozni, a szárát kézzel meghajlítjuk és elroppantjuk. Forró sós citromos vízben mindössze 5 percig pároljuk, leöntjük, majd kevés olvasztott vajon vagy margarinon átforgatjuk, tetszőlegesen fűszerezzük és már tálalhatjuk is. Jól illik hozzá a hollandi mártás, buggyantott tojással még egy magasabb szintre emelhetjük. Június közepéig még kapható a boltokban, és már az ára is kedvezőbb, mint a szezon kezdetén. Próbáljuk ki minél több formában.


Dobai Ági

egészség tanácsadó, diétás szakács