A legszebb karácsonyi emlékeink gyakran az ünnepi ízekhez kötődnek, így nem meglepő, hogy a karácsonyi készülődés során kiemelt figyelmet fordítunk az ételek elkészítésére. Az idillire tervezett sütés-főzés azonban az ajándékvásárlás és az év végi munkahelyi teendők terhei mellett kimerítő lehet. Ráadásul ilyenkor a mennyiséggel sem spórolunk, hiszen ki fukarkodna a mézeskalácsba sütött szeretettel. A Nébih Maradék nélkül programja összegyűjtötte azokat a hűtőhasználattal kapcsolatos tanácsokat, amelyekkel stressz és pazarlás nélkül telhet a karácsony.
Csináljunk helyet!
Sok stresszt megspórolhatunk, ha már karácsony előtt kiürítjük a hűtőt, és ezzel együtt a fagyasztórekeszt is, gondolva arra, hogy a karácsonyi fogásoknak legyen elég hely. Ez azért is fontos, mert a túlzsúfolt hűtőben nem tud megfelelően áramlani a hideg levegő, ami rontja a hűtési kapacitást és gyorsíthatja az élelmiszerek romlását.
Dolgozzunk előre!
A fagyasztó nemcsak a nagy lakoma után, de már az előkészületek alkalmával is jó szolgálatot tehet. Vannak olyan sütemények, amelyek a fagyasztást követő kiolvasztás után is pont ugyanolyan ízletesek, mintha frissen sültek volna. Hetekkel előre megsüthetjük a bejglit vagy a hókiflit, amit aztán karácsony napján egyszerűen csak ki kell olvasztani. De már azzal is rengeteg időt spórolhatunk, ha a begyúrt tésztát tesszük nyersen a fagyasztóba.
Hideg, de eléggé?
A hűtőszekrényt 1 és 5 °C közötti hőmérsékletre kell beállítani, amelyet egy hőmérő segítségével könnyen ellenőrizhetünk. Erre azért kell kiemelten odafigyelni mert, ha a megadott tartománynál alacsonyabb hőmérséklet uralkodik a hűtőnkben, a termékek megfagyhatnak, ha pedig magasabb, gyorsabban megromlanak.
2 órás szabály
A hűtést igénylő alapanyagok, ételek 2 óránál tovább semmiképp ne maradjanak szobahőmérsékleten. Ezen a hőmérsékleten 3-4 óra bőven elegendő a kórokozók elszaporodáshoz. Ám de mi legyen a még meleg ételekkel? Nem ajánlott a meleg ételt közvetlenül a hűtőszekrénybe helyezni, mert az növelheti annak hőmérsékletét, ami hatással lehet az összes többi élelmiszerre. Érdemes várni addig, amíg kicsit kihűlnek, de a legjobb gyakorlat az, ha az ételt kisebb adagokba való porciózással hűtjük ki, vagy a tároló edényt hideg vízbe állítjuk, esetleg jégakkuval tovább gyorsítva a folyamatot.
A maradékok menedéke a fagyasztás
A legtöbb étel és alapanyag jól fagyasztható. Érdemes adagonként csomagolni, és ráírni a tartalmát és a fagyasztás dátumát. Ha később felhasználnánk, akkor az ételt a fagyasztóból a hűtőbe áttéve, lassan olvasszuk ki, hogy a kórokozók ne szaporodjanak el. Az egyszer kiolvasztott ételt pedig ne fagyasszuk újra.
Biztonságos fogyasztás
A fagyasztóból, hűtőből kivett maradékokat étkezés előtt mindig alaposan forraljuk fel, így védekezhetünk leginkább az élelmiszerfertőzésekkel szemben. Ne feledjük ugyanis, hogy a fagyasztás és a hűtés nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat!
Szólj hozzá