Spiritusz mami karácsonyra spórol, vagy még van három hónapom, hogy biztosan gondtalan legyen az ünnep. Megmutatom hogyan teszek félre!


Ciki vagy sem, de be kell vallanom, hogy az idei év számomra és a családom számára nehéz. Körülbelül ugyanabból az összegből gazdálkodunk havi szinten, mint két éve, s akkor ugyan egy jól kereső fiatal párnak számítottunk, de már inkább vagyunk egy olyan alsóközéposztálybeli kisgyermekes család, aki a változó környezetben igyekszik -több kevesebb sikerrel – megőrizni eddig kényelmes életszínvonalát. 

Mit ne mondjak kellenek a kompromisszumok. Ez mondjuk nem panasz, és nem gondolom, hogy tragédia lenne, de tény, hogy sokkal átgondoltabbak vagyunk, mint két éve. Ennek a stratégiai gondolkodásnak a szellemében úgy döntöttünk, hogy szeptemberben, októberben és novemberben külön elkezdünk takarékoskodni azért, hogy a karácsonyunk gondtalan legyen, s akár egymásnak, akár a kisfiunknak olyan ajándékot tudjunk venni, ami valóban örömet okoz. 

Megmutatom min változtatunk a következő időszakban, hátha más is hasonló helyzetben van, s jól jönne pár ötlet a spórolásra. 


Képzeld el mit szeretnél!

Először is összeírtuk a férjemmel, hogy a megszokott költségeken túl mire kell és mire szeretnénk költeni karácsonykor. Étel tekintetében mi jól állunk, hiszen tanyán élünk, sok alapanyagunk van, de még így is plusz 40.000 forint extra költséget számoltunk az ételekre. 

A távolabbi családtagok, rokonok ajándékait ugyan mi készítjük, de azért ennek is van alapanyagköltsége, és a csomagba azért bekerül egy-egy könyv, vagy illatgyertya és egyéb apróság így erre szintén 40.000 forintot számoltunk. 

Én egy nagyobb méretű airfryerre vágyok, ez valahol 30.000 forint között helyezkedik el. A férjem még nem tudja mit szeretne, de az is körülbelül ilyen összeg lehet, s persze ott van a kisfiunk ajándéka, amire szintén 20-30.000 forintot számolunk. 

Így a karácsony teljes költségvetése 160-170.000 forint, ami ne is szépítsük – leírva és kimondva is egy bődületes összeg. Persze az igényekből le lehet adni, mi felnőttek elvagyunk ajándék nélkül is, de nem ez a cél, hanem az, hogy mindenki elégedetten ünnepelhessen, ezért a matekot követő első sokk után megterveztük hogyan tehetjük félre ezt az összeget. 


Le a számláról, be a malacperselybe 

A legkézenfekvőbb, hogy erre a három hónapra meghatározunk egy célszámot, amit ki tudunk venni a családi kasszából anélkül, hogy az ezt megszenvedné. Mi úgy döntöttünk, hogy a fizetéseink beérkezését követően havi szinten 35 ezer forintot teszünk féle a karácsonyi dorbézolásra, a maradék összeget pedig apródonként tesszük félre abból, amit a hónap közben meg tudtunk takarítani.


Minden fillér számít 

Maradt tehát 65.000 forint, amit még félre kellett tennünk. Ezt három dologból szeretnénk megspórolni. Talán a legkönnyebb az ételen spórolni, persze tudom az a legdrágább, de az ember halmozó típus, nekünk is rengeteg minden van a spájzban, így azt találtuk ki, hogy a következő időszakban minden héten egyszer bemegyünk a kis élelmiszerraktárunkba, meg felcsapjuk a fagyasztót, s elsősorban azokat az ételeket tervezzük bele a heti menübe, melyek már eleve megtalálhatóak ott. A másik, ami szintén nagy megtakarítást eredményez, hogy nem megyünk be semmiféle nagy multiba. Eleve nagyon ritkán járunk, de ha véletlenül bemegyünk, akkor elszabadul a földi pokol – bevallom miattam – s nem jövünk ki úgy, hogy ne fizetnénk legalább 30.000 forintot. 

A másik terület, ahol még tudunk húzni a nadrágszíjon az a menüzés. Mivel én itthonról dolgozom, ezért a legtöbbször azt eszem, amit korábban megfőztem, de azért hetente- kéthetente, ha úgy adódott együtt ettünk a férjemmel a városban egy menüt. Ez már alkalmanként egy 5000 forintos tétel, így kiszámolhatjátok, hogy csak havonta két ilyen ebéd kihagyásával 10.000 forintot takarítunk meg. 

S végül, de nem utolsó sorban az üzemanyag. Még mindig az ebéd témánál járunk, a férjem gyakran jött haza – 12 km-re lakunk a várostól – hogy velem ebédeljen. Ez havi szinten egy kis fogyasztású autó esetén is 15-20.000 forint. Novemberig lemondtunk a közös ebédekről, vettünk egy csinos kis ételhordót, s most reggelente viszi magával az ebédet, amikor pedig eszünk felhívjuk egymást, így, ha fizikálisan nem is vagyunk együtt mégis közösen töltjük el az ebédszünetet. 

Bónusz tipp: amit megspóroltok a bevásárláson, az üzemanyagon, vagy bármilyen apró tételen, azt érdemes betenni a családi malacperselybe, különben a napi kiadásokkal együtt elúszik a megtakarítás.