A dél-afrikai szőlőkultúra felvirágoztatása három magyar borász munkásságának is köszönhető.

Dél-Afrika történelmében, kultúrájában, mezőgazdasági és kereskedelmi életében a bortermelés meghatározó fontos szerepet játszik. 1680-1690 között a holland telepesek után Franschhoek hegyek lábánál a francia Hugenották telepedtek le, így a fokföldi bortermelés nekik köszönhetően kiteljesedve felvirágzott, mivel magukkal hozták a francia borok készítésének tudományát. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a szőlőkultúra felvirágoztatása három magyar borász munkásságának is köszönhető.


The Bergkelder Wine Estate: Dr. László Gyula munkássága nyomában.(1926-2009)

A borászat múzeumában megtalálható a gazdaság története, kiemelve benne Dr. László Gyula munkásságát. Ahogy belépünk a borászat érlelő teremébe több ezer tölgyfa hordó sorakozik szépen egymásra rakva, melyek között megtalálhatóak azok a magyar tölgyfa hordók, amelyek beállításával hatalmas minőségi javulást értek el a dél-afrikai borok. A vörös borok érleléséhez többnyire nagyméretű fém tartályokat használtak Dél-Afrikában. Dr. László Gyula hatására magyar és francia kisebb tölgyfahordókban  kezdték érlelni a borokat, így hatalmas minőségi javulást értek el. Mai napig használnak magyar tölgyfa hordót, mivel a helyi tölgyfák szivacsosabbak, és áteresztik a bort. Az Európából származó hordók kiválóak, mert jellegzetes ízt adnak a bornak, a hideg tél megkeményíti a tölgyfát ezért a belőlük készült hordók tartják a tartalmukat.


A pince labirintus első helyiségében a falon elhelyezett tablókon és fotókon részletesen bemutatják Dr. László Gyula munkásságát. Főhelyen található a róla elnevezett elegáns László bor, mellette a vonatkozó ismertetővel. A látogató egy néhány perces filmet is megnézhet, amely a borgazdaságot mutatja be. A pincészethez tartozik egy László emlék szobába is, ahol privát borkóstolásokat is tartanak. A borászat László munkásságának tisztelegve exkluzív bort hozott piacra Laszlo néven. A 2008-as és a 2009-es elegáns, kiváló Laszlo bor számos borverseny győztese lett. A bor intenzív, mély szilva színű és gazdag, cseresznye, fűszeres jegyekkel, rendelkezik, melyet 28 hónapos érlelés alatt érleltek a tölgyfahordókban.

  

Le Roux Wine Estate borászat Pongrácz Dezső (1923-1984) nyomában   

A név jól ismert Dél-Afrikában, mivel prémium piacvezető pezsgő kategóriába tartozik a Pongrácz pezsgő. Az éttermek, a bárok kínálatában megtalálható, de rendezvényeken is előszeretettel fogyasztják a nemes száraz pezsgőt, ami már a piacra kerülésekor nagy sikert aratott. A JC Le Roux Wine Estate borászat 1990 óta a Méthode Cap Classique eljárással készített, elegáns megjelenésű száraz pezsgőjét Pongrácz Dezső kiváló borász munkássága tiszteletére nevezik Pongrácznak.

 Pongrácz 1958-ban ment Dél-Afrikába, ahol nagy karriert futott be, az ő szaktudásának köszönhető és az ő nevéhez fűződik a Methode Cap Classique, azaz a hagyományos eljárással készülő, palackos érlelésű pezsgő.

Pongrácz Dezső volt dolgozószobájában – most emlékszoba – privát borkóstolást és zártkörű megbeszélést is tartanak. A pezsgőkóstolást az ínyencek kagylóval, sajtokkal, száraz gyümölcsökkel is párosíthatjuk, de egyéni kérésre sabrage pezsgő nyitást is bemutatnak a vendégeknek, ez az, amikor szablyával nyitják ki a palackot. Ennek a titka, hogy jéghideg legyen a pezsgő, a kardnak tompa legyen az éle, no és a megfelelő helyen kell eltalálni az üveget. Ha mindez együtt van, akkor a palackban lévő nyomás szinte kirepíti a dugóval az üveg tetejét. A pezsgőnyitásnak ezen módja a legenda szerint Napóleontól származik, aki lovon ülve karddal nyitotta ki a francia pezsgőspalackokat.


Capaia Borászat Gál Tibor (1958.- 2005) nyomában

A domboldalon, az olívafák mellett haladva egy földúton juthatunk el Capaia Pincészet főépületéhez, ahol a borászat és a híres üzem Gál Tibor tervei alapján készült. Belépve az épületbe, rögtön jobbra, Gál Tibor aranykeretes elegáns portréja fogja a látogatókat. 

Alexander von Essen báró – aki borkereskedő is volt – hazai és nemzetközi sikereit megismerve kérte fel a Gál Tibor kiváló egri borászt, hogy dolgozzon a borászatában. A pincészet megtervezése és kivitelezése nem mindennapi feladatát kapta, ahol a lehető legmodernebb technológiát a legmagasabb minőségi szinttel párosította. Gál Tibor zsenialitása kimagaslott az akkori borászatok közül. Saját tervezésű gravitációs rendszeren alapuló csillés rendszert alkalmazott, annak érdekében, hogy a szőlő megközelítse a fakádakat. 

Gál Tibor legendás személyiségét, elhivatottságát a Fokföldiek csodálattal nézték. Mindene volt a szőlő, a bor, a termőföld, saját kezével telepítette Fokföldön a szőlőket és vizsgálta a talajt, az uralkodó széljárást és mindent, ami befolyásolhat egy évjáratot. Együtt lélegzett a szőlővel és megvalósította a legmodernebb borgazdaságot és magyar zsenialitásával hátrahagyta az utókornak munkásságát.

Gál Tibor megvalósította azt, ami a dél-afrikai borászat eddigi történetében még nem fordult elő. A legelső szüretet követő 2003-as évjárat termése a borászat három borának 5 csillagos minőségi kitüntetést hozott munkája elismeréséül.

Fábián Gabriella – www.elitemagazin.hu

Tobak Viktória

Főszerkesztő

Elite Magazin