Ez a 2024-es Down-szindróma Világnapjának mottója, mely arra utal, hogy mindannyian mások vagyunk, saját élettel, saját vágyakkal, örömökkel és bánatokkal. És ez alól a Down-szindrómás emberek sem kivételek.

Az idei Világnapon – a „Ne skatulyázz be” figyelemfelkeltő kampány mellett – számos szakmai eredményünket is ünnepeltük, melyek a Down-szindrómás gyerekek, családjuk és az önállóság útjára lépett fiatalok és felnőttek életét szolgálják.

bocskai-megnyito

Down Alapítvány Korai Fejlesztő és Tanácsadó Központja idén 20 éves. A Premier KultCafeban tartott megemlékezésre hivatalosak voltak Dr. Gruiz Katalin, a „korai” megálmodója és kezdeményezője, az első intézmény szakmai vezetője, a mai napig folyó igényes szakmai munka megalapozója Kiss Tiborné, Éva néni és alapító kollégái, valamint az őt követő vezetők: Domonkos Ági, Borsfay Nóri és Prácser István, akinek jelenleg van a kezében az intézmény. Itt voltak az elmúlt 20 évben a Koraiból kikerült nemzedék képviselői és a jelenlegi apróságok és a családok. A Korai Fejlesztővel szorosan együttműködő Down-Dada sorstárs segítő szolgálatot Steinbach Éva, a szolgálat vezetője képviselte, a Down Ambulanciát pedig dr. Ambrus Bence szolgálat vezetője. Az esemény fénypontja az Eszter-lánc zenekar zenés produkciója volt.

A Down Alapítvány újonnan megnyíló szolgáltató centrumának ünnepélyes átadóját is erre a nevezetes napra szerveztük. Több éves előkészület, ingatlanvásárlás, felújítás és átalakítás után lázas véghajrával sikerül teljesen készre varázsolni a XV. kerületi Bocskai utcai Napközi Szolgáltató centrumot. Az új szolgáltató a kerületben lakóotthonban vagy családban élő értelmi fogyatékos embereket szolgálja, fejlesztő, munkára felkészítő és szabadidős programokkal, tanulási lehetőségekkel és más praktikus segítséggel, például itt lehet ebédelni, szállítást vagy kísérést igényelni, segítséget kérni és kapni az ügyek intézéséhez.

Az ünnepélyes átadás családias hangulatban telt, a leendő igénybevevők fogadták a meghívottakat, az alapítványtól, a kerületi önkormányzatból (Cserdiné Németh Angéla polgármester asszony, és Tóth Imre alpolgármester, valamint Bodó Miklós képviselő), a kerületi szociális intézmények vezetőit és a civil társszervezetek képviselőit.

bocskai-megnyito

Az eseményt az alapítvány elnöke nyitotta meg, őt követte a támogatott lakhatás szakmai vezetője Magyari Tímea, aki után Janzsó Dezső elmesélte a felújítás kalandos történetét, majd a polgármester asszony szavaival zárult a beszédek sora. A leendő intézményvezető, Csizmadia Ildikó végigvezette a vendégeket az új intézményen. A szalagot Janzsó Cecília és Valentyik Zsolt vágták át.

A Bocskai Napközi Szolgáltató 50 családban vagy támogatott lakhatásban élő ember életébe hoz majd pozitív változást. Személyre szabott foglalkozásokkal és szolgáltatásokkal fogadja majd az idelátogató fogyatékos embereket, akik szakemberek segítségével sajátítják el az önálló, szüleik nélküli életvitelhez szükséges készségeket, gyakorolják a 'felnőtt' életben felmerülő feladatokat: a közlekedést, a vásárlást, a pénzhasználatot és az ügyek intézését. A napközi szolgáltatásokat nyújtó szakemberek: fejlesztő pedagógusok, pszichológus, munkapszichológus, számítástechnika tanár, esetleg gyógytornász és masszőr, sportszervező és edző.

A Down Alapítvány célja, hogy fogyatékos ügyfeleink a napközis támogató szolgáltatásokból minél előbb képesek legyenek áttérni a többségi szolgáltatásokra, hogy minél kevesebb segítséggel élhessék életüket, képesek legyenek saját igényeiket állandó támogatás nélkül is kielégíteni”– emelte ki a megnyitó alkalmával Dr. Gruiz Katalin, az alapítvány elnöke.

bocskai-megnyito

A március 21-i Down-szindróma Világnap alkalmával a Down Alapítvány ebben az évben is csatlakozott a Down-szindróma Világszövetség kezdeményezéséhez, amelynek a mottója: „Ne skatulyázzatok be!” Ehhez kapcsolódva a Down Alapítvány rövid videókat készített az alapítvány ügyfeleivel, amelyekben maguk az érintettek vallottak arról, mennyire szeretnék, hogy egyénként, egyenjogú emberként, állampolgárként, partnerként tekintsenek rájuk. Ne a problémát, hanem a lehetőséget lássák, ne a hasonlóságot, hanem az egyedit nézzék, hiszen attól, hogy valaki Down-szindrómás, ugyanúgy egyéniség, mint bárki más, saját gondolatokkal, saját vágyakkal, saját örömmel és bánattal. Ha hagyjuk, ha elfogadjuk, akkor ők megmutatják valódi egyéniségüket, melytől gazdagabb lesz a világ!

A Világnap még számtalan kisebb-nagyobb programmal szórakoztatta az ünnepelteket: Két rangos eseményre is meghívást kapott a Down Alapítvány, hogy együtt ünnepeljük a Down-szindróma világnapját, az egyik az UNIX-AMTS Autó, Motor és Tuning Show 2024. volt, amin több mint 50 fő, gyerekek és szülők élhették át a kiállítás családi hangulatát; a másik az OTP Bank - PICK Szeged–Csurgói KK elleni mérkőzés volt, ahol közel 140 gyerek és szülő szurkolt, az alapítvány és a csapatvezetés közös szervezésében, az aznap felemás zoknis játszó szegedi csapatnak. A felemás zoknival, mint a világnap jelképével kifejezve a szolidaritásukat a down-szindrómás emberekkel. A Zágrábi gondozóházában kerekasztal-beszélgetés, világnapi plakátkészítés, vetélkedők, Sportnap az alapítvány sportcentrumában, zenés flashmob a főváros V. kerületében a Deák téren, Összecsengünk – Világnapi túra és figyelemfelkeltő közös zenélés a Gellérthegyen, Meglepetés előadás a Zuglói Civil házban a Zenés Diákszínpad előadásában voltak az alapítvány világnapi programjai.