
A hazai kínálatban többféle májat tartalmazó húskészítménnyel is találkozhatunk, melyek sokak által kedvelt élelmiszerek. A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan szabályozza, hogy mennyi májat szükséges tartalmaznia egy terméknek ahhoz, hogy azt májkrémnek, májasnak vagy májpástétomnak lehessen nevezni. A Nébih Szupermenta programja összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.
A Magyar Élelmiszerkönyv májtartalom alapján csoportosítja a különböző májat tartalmazó húskészítményeket.
Milyen esetben hogyan nevezzük?
Májkrémnek akkor nevezhető egy termék, ha legalább 25 tömegszázalék májat tartalmaz, azaz 100 gramm termékben legalább 25 gramm máj van. Ebben az esetben a májkrém mellett a „máj”, illetve „májas” elnevezések is használhatóak.
Májpástétom nevet akkor lehet használni, ha a termék legalább 35 tömegszázalék sertésből, szarvasmarhából vagy pulykából származó májat tartalmaz. Vízi szárnyasból, valamint csirkéből származó máj esetén 50 tömegszázalék májtartalmúnak kell lennie a terméknek ahhoz, hogy májpástétomnak lehessen nevezni.
Fontos előírás továbbá, hogy mind a májkrémek, mind a májpástétomok megnevezésben szerepelnie kell az adott állatfaj nevének, amennyiben a termék májtartalmának legalább 70 tömegszázaléka abból az állatfajból származik (pl. sertésmájkrém). Amennyiben egyik állatfaj májtartalma sem éri el az összmájtartalom 70 tömegszázalékát, akkor mennyiségük szerinti csökkenő sorrendben kell felsorolni a termék májtartalmát adó állatfajokat, például sertés, pulyka, libamájból készült termék.
Amennyiben egy termék májtartalma nem éri el a 25 tömegszázalékot, abban az esetben kötelező feltüntetni a máj mennyiségét a megnevezésben. Ekkor az előírt megnevezés: „húskészítmény …% májtartalommal”. Például: Húskészítmény 24% májtartalommal.
A csomagoláson található jelölések
Más élelmiszerekhez hasonlóan a májkrémek csomagolásán feltüntetett információknak is meg kell felelniük a vonatkozó rendeletben meghatározott előírásoknak. A szabályozás ily módon biztosítja, hogy a vásárlók minél teljesebb tájékoztatást kapjanak az egyes élelmiszertermékekről. A rendelet alapján kötelező feltüntetni a jelölésen többek között az élelmiszer nevét, az összetevőit, valamint az allergiát vagy intoleranciát okozó anyago(ka)t, de szerepelnie kell a címkén például az élelmiszer nettó mennyiségének, a minőségmegőrzési időnek és a tápértékjelölésnek is.
Szupermenta-tipp
Amennyiben fontos tényező számunkra a húskészítmények májtartalma, érdemes vásárláskor alaposan átnézni a csomagoláson feltüntetett információkat, hogy a számunkra megfelelő terméket válasszuk.
A Szupermenta korábbi tesztjén 37 májkrémet vizsgált, melynek részleteiről és eredményeiről a szupermenta.hu weboldalon olvashatnak:
Szólj hozzá